BRYSSEL: ”Smart money is on Reinfeldt”


Hoppsan. Kan inte låta bli att säga hoppsan, att nu Fredrik Reinfeldt pekas ut i European Voice som en smygande toppkandidat till posten som EU-kommissionens ordförande. Reinfeldt namn har nämnts tidigare men har här i Sverige räknats bort helt av inrikespolitiska skäl.

John Wyles skriver så här om Reinfeldt: ”Instead, the Council could take an option on a northern prime minister with dismal prospects of re-election at home whose mind is already on his next job. He ticks the reformist boxes, is of the centre-right political family, will have British support and would be the first Swede in a major international role since Dag Hammarskjold led the United Nations. The smart money is on Frederic Reinfeld”.

Även the Telegraph har Reinfeldt med på listan över möjliga kandidater.

Jag har tidigare dömt ut Juncker som kandidat även om det spelet kring Spitzenkandidaten inte är avslutat, och trott att parlamentet behöver kompenseras med en kvinnlig ordförande. Men samtidigt ska hela pusslet med kommissionens ordförande, Rådets ordförande och EU:s utrikeschef beaktas.

I det pusslet skulle Juncker bli rådets ordförandet (som ett tröstpris och erkännande till parlamentet). Då faller Sikorskis kandidatur som utrikeschef, han uppfyller Östkvoten men topptrion behöver minst en kvinna. Tricket blir då att hitta en socialdemokratiska kvinna från östra Europa. Helle Thorning-Schmidt fyller kriteriet kvinnlig socialdemokrat. Dalia Grybauskaitė är kvinna från östra Europa men inte Socialdemokrat… Pusslandet fortsätter, liksom ryktena och alla Brysselspekulationer om namn, poster och vem som stödjer vem – egentligen.

Vad skulle Reinfeldt som kommissionens ordförande betyda för moderaterna och Alliansen? För det första att Reinfeldt inte tvingas uppleva en valförlust, för det andra att den mer karismatiske Anders Borg troligen blir partiets ordförande och att det helt skulle ändra dynamiken inför höstens riksdagsval och göra valet mer oförutsägbart, och därigenom kanske öka Alliansens chanser. För det tredje, så klart en fjäder i hatten att en svensk moderat får det uppdraget.

Men tror jag på Reinfeldt som kandidat? Nej. Törs jag ta gift på det? Näe, men jag slår gärna vad om en lunch att Reinfeldt inte blir kommissionens ordförande 🙂 Så vem vill luncha med mig!?!

(PO)

 

 

En tanke på “BRYSSEL: ”Smart money is on Reinfeldt”

  1. Pingback: Striden om kommissionens ordförande ”for Dummies” | Eubloggen

Kommentarer är stängda.