Verhofstadt leder just nu tredje största gruppen


ep3

Mobilfoto från en av webbsändningarna av debatterna mellan Spitzenkandidaten

Guy Verhofstadt valdes idag till den liberala gruppens ledare i Europaparlamentet. Marit Paulsen presiderade som ålderskvinna i gruppen där även Cecilia Wikström (FP) och Fredrick Federley (C) ingår.

Valet av Verhofstadt väntat och beslutet togs med acklamation. Elaka twittertungor konstaterade att snabbheten i mötet nog berodde på att Verhofstadts Belgien skulle spela VM-match mot Algeriet (vinst 2-1).

Verhofstadt var även Aldes spitzenkandidat till EU-kommissionens ordförande. I samband med mötet så togs fyra nya partier upp och för upp ALDE till den officiella siffran 67 ledamöter även om Cecilia Wikström (FP) men även andra liberala MEP:ar har uppgett siffran 72 i olika sociala medier.

Vad jag förstår har de då räknat in flamländska N-VA med 4 mandat som jag inte sett bekräftat att man väljer ALDE, här står det och väger mellan ECR (och snacket har tyngt sig mer mot ECR på sistone) och ALDE, och man kan tänka sig att N-VA vill spela så högt som möjligt och få ut så mycket som inflytande och fördelar som möjligt eftersom man kan bli ”kungamakare” i att avgöra vilken partigrupp som blir den tredje största. ECR har just nu 65 ledamöter.

Med N-VA:s fyra är det bara 71, den sista ledamoten som en del räknar in skulle eventuellt kunna vara det litauiska arbetarpartiet som varit medlem i ALDE men som jag har förstått är osäker mellan S&D och ALDE. Kanske någon läsare kan bidra med mer i pusslandet?
(PO)

TILLÄGG: Uppgifter på twitter gör gällande att N-VA ska bestämma sig i morgon kväll. 

TILLÄGG 2: En brittisk liberal bloggare har en möjlig pusselbit –  att det inte handlade om litauiska arbetarpartiet utan om en annan baltisk ledamot, och det är i sin tur i sådana fall goda nyheter för Farage i en annan del av spelet (även om jag hade just den ledamoten som ”ganska säker” hos Farage vilket gjorde att jag inte hade den med i spelet kring ALDE ö ht – nåja, det är som ett pussel det här med många källor och olika listor 🙂 och motsägelsefulla besked om vad som är vad. Men oavsett vilken den femte är så har jag kvar ALDE på 67 tills det kommer starkare bekräftelser från officiella källor).

 

 

En tanke på “Verhofstadt leder just nu tredje största gruppen

  1. Pingback: FLASH: ECR skriver historia och blir tredje störst | Eubloggen

Kommentarer är stängda.