Schulz omvald till S-ledare


Foto (C) Mattias Larsson

Martin Schulz på valbesök i Umeå Foto (C) Mattias Larsson

Martin Schulz blir ånyo S-gruppens ledare i Europaparlamentet. I alla fall en kort tid. Martin Schulz klev av jobbet för att bli talman i parlamentet, han var sedan Socialdemokraternas Spitzenkandidaten till jobbet som EU-kommissionens ordförande. Den som kliver av uppdraget är österrikaren Hannes Swoboda.

Varken Schulz eller S-gruppen gör någon hemlighet att man vill se Schulz som Tysklands näste EU-kommissionär med en tung portfölj i kommissionen, vilket spär på ryktet att S-gruppen skulle vara beredda att utpressa Angela Merkel genom att hota att säga nej till även Juncker som kommissionens ordförande om inte Schulz får jobbet. Läs mer om ryktet här som jag är skeptisk till (eller i alla fall var tills jag läste citatet i EUobserver).

Det är mer troligt att Angela Merkel och S-ledaren på hemmaplan Sigmar Gabriel gör upp om att det blir en kristdemokratisk kommissionär, att Schulz får sitta 2,5 år som talman eftersom som EPP & S&D gör en överenskommelse om att dela posten i 2,5 år vardera.

Schulz lämnar därmed posten som talman med omedelbar verkan och i hans ställe kommer Gianni Pitella från Italien att svinga klubban vid den första sessionen i juli då talmannen ska väljas.

Röstsiffrorna enligt Jens Nilsson var nästintill enhälligt.

 

En tanke på “Schulz omvald till S-ledare

  1. Pingback: Berlin bestämmer talman i Europaparlamentet | Eubloggen

Kommentarer är stängda.