FLASH: ECR skriver historia och blir tredje störst


Det skrivs just nu historia i Europaparlamentet. Den liberala partigruppen ALDE har petats ned till fjärde största grupp. Detta efter att det flamländska nationalistpartiet N-VA beslutat sig för att till sist välja ECR sent på onsdagskvällen. Förutom att partiet själv rapporterar om det på twitter så skriver De Standaard att ECR erbjöd partiet mest:

– Vi har valt den grupp där vi får största möjliga autonomi att fritt bestämma våra åsikter och rösta, säger  Johan Van Overtveldt i ett pressmeddelande.

Därmed har nu ECR 68 ledamöter medan ALDE ligger kvar på 67. Det här är en missräkning för den liberala gruppen, bland annat eftersom flera ledamöter under de senaste dagarna gått ut och sagt att man landar på 72 (och räknat in N-VA). ALDE sträckte ut en öppen famn med ett beslut att det flamländska partiet var välkommen men N-VA gjorde den kyliga kalkylen och räknade hem var den egna vinsten skulle bli störst.

För ECR och Tory är detta ännu en framgång. ECR har verkligen lyckats i MEP-draften den här gången och varit skickliga i att värva nya medlemmar till partigruppen. Läs mer om ECR:s drag här.

Orsaken till varför att det är viktigt att bli tredje största gruppen är för att parlamentet använder D´Hondts system för att beräkna vilka partigrupper som får besätta olika viktiga tunga poster, som till exempel vice talmän, kvestorer, ordförandeskapen i utskott och delegationer samt rapportörskapen (ansvaret för lagstiftningsärenden). Det är detta som gör att bl a grupplöshet är lika med hopplöshet, och att små grupper går miste om de mer intressanta posterna. För svenskt vidkommande så innebär det minskade möjligheter till svenskt inflytande. Ingen svensk MEP ingår i ECR som nu tar tredje platsen, medan tre svenskar (Cecilia Wikström, Marit Paulsen och Fredrik Federley) sitter med ALDE, som alltså nu får färre maktuppdrag att fördela internt i gruppen.

Slutligen ska det sägas att det är den 24:e som är deadline för att årets pengamedel ska fördelas till partigrupperna, men också att en ledamot kan byta grupp när som helst under mandatperioden. Det innebär att ECR:s historiska tredje plats kan komma att förändras både före och efter den 24:e juni.

(PO)

Tillägg: En tidigare version av inlägget angav 69 ledamöter på ECR. Enligt Europedecide (mfl) så har ena halvan i Bulgarien utan censur inte bestämt grupp. Det är alltså möjligt för ledamöter i samma parti att välja grupp. Det gör att ECR är 68 ledamöter. Ledamoten Angel Dzhambzki uppges vara uppvaktad ff a av EAF. 

Europedecide har också markerat att katalanska CDC (CiU), som just nu är i ALDE, har signalerat att ECR är en möjlighet. Det handlar då om ett mandat.

Enligt medierapporter var det bara futtiga fem som röstade för ALDE, fler röstade på de Gröna men allra flest alltså på ECR. Det här beskrivs i belgiska medier utifrån ett belgiskt inrikespolitiskt perspektiv som ett stort nederlag för ALDE:s gruppledare, belgaren Guy Verhofstadt.

En tanke på “FLASH: ECR skriver historia och blir tredje störst

  1. Pingback: ALDE knockas av ECR | Eubloggen

Kommentarer är stängda.