FLASH: INGEN HÖGEREXTREM PARTIGUPP (Wilders: ”Inte nu men sen”)


De högerextrema krafterna i Europaparlamentet lyckas inte den här gången heller. Sent på måndagkvällen konstaterade den nederländska partiledaren för PVV Geert Wilders för nyhetsbyrån ANP att man inte hinner bilda gruppen innan tidsfristen löper ut.

-Jag är övertygad om att detta kommer att lyckas senare i år ännu och att vi kommer att få ihop parlamentariker från de obligatoriska sju länder.

Deadlinen handlade om att kunna ta del av pengar, presidieplatser etc för 2014 men det är praktiskt möjligt att bilda partigrupp när som helst. Enligt ANP så misslyckades EAF komma sams med det polska partiet KNP vars partiledare Korwin-Mikke gjort sig känd med Hitlervänliga uttalanden och att han tycker att kommissionsbyggnaden ska göras om till bordell. Det blev för mycket för Wilders som backade ur. Samarbetet med de andra partierna kommer att fortsätta men inte som en parlamentets formella partigrupper.

För Marine Le Pen som var valets stora segrare i Frankrike är det här en prestigeförlust. Särskilt eftersom det cirkulerade uppgifter från centralt EAF-håll om att EAF skulle kunna bildas. Min snabba analys är att det är David Cameron och Tories agerande i partigruppen ECR som till sist klämt bort möjligheterna för Le Pen och EAF. Genom att ECR tog in partier som Sannfinländarna och Dansk Folkeparti från Nigel Farages EFD, så har EFD gjort det ännu trängre på högerkanten för EAF. Att Sverigedemokraterna gick med i EFD var till exempel en missräkning för Front National. Spelet till höger om högern blev både tuffare och mer tumultartat än jag trodde. Och jag trodde också att EAF skulle bildas.

För EAF var de större partier som stod till buds – som nynazistiska Gyllene Gryning, hårdfascistiska* Jobbik och polska KNP för hårdsmälta för de befintliga gruppmedlemmarna. Det finns alltså gränser även för högern till höger om högern. I ett officiellt uttalande från Front National heter det att man valt att vara”…trogen våra värderingar och politiska åtaganden, och i överenskommelse med våra politiska allierade partier har vi valt att fokusera på kvalitet och enhetlighet i stället…”  och att man beklagar att den kortsiktiga effekten är att man inleder som grupplös, men liksom Geert Wilders säger sig Front National vara övertygade att de kommer att få ihop en partigrupp inom en inte alltför avlägsen framtiden.

Läs även:

Nu väntar vi på Le Pen

Sverigedemokraterna klara för EFD

Allt tuffare för Le Pen & Farage

Trångt på högerkanten – rackarspel att vänta

Fyrfältare för högern bortom höger

Pressröster:

Le Monde: Front National misslyckas med att skapa en EU-skeptisk grupp i Europaparlamentet

EUobserver: LePen failed to create far-right EP faction

Reuters: Dutch, French far-right fail to form European Parliament group

Twitterröster:

 

 

 

(PO)

*Hårdfascistisk blev min ovetenskapliga etikett för ett parti som kallats för fascistiskt, nyfascistiskt, nynazistiskt, extremistiskt, rasistiskt, anti-semitiskt, anti-roma och homofobiskt.

 

2 tankar om “FLASH: INGEN HÖGEREXTREM PARTIGUPP (Wilders: ”Inte nu men sen”)

  1. Pingback: Störst – ökar mest – minst | Eubloggen

Kommentarer är stängda.