Peter Eriksson näste utskottsordförande i TRAN?


När nu matematiken i enlighet med d´Hondt och valen mellan partigrupperna om utskottsordförandeplatserna börjar bli klar så finns det ett rykte om att Peter Eriksson från miljöpartiet blir svensk ordförande i transport- och turistutskottet. Återstår att få bekräftelse på det ryktet, men Eriksson tog ju en vice språkrörspost i gruppen och har nationellt språkrörserfarenhet vilket gör honom meriterad. Utskottet har idag en ordförande från Socialdemokraterna, men nu ska alltså en Grön ledamot ta över.

TIllägg: Att det blir en grön ordförande i TRAN är bekräftat från presshåll, däremot varken bekräftas eller dementeras namnfrågan just nu.

Listor på fördelningen mellan partigrupperna och ordförandeskap som jag har tagit del av har innehåll enligt nedan. Notera att jag inte sett att det är bekräftat, utan det beskrivs från olika håll som ”arbetsdokument som kan ändras men att det är typ klart”. En sak som talar för att det kan bli justeringar av listan är att även ALDE har slutit sig i ett mer organiserat samarbete med S&D och EPP (läs mer om vad Grande Coalition + ALDE betyder) I ett pressmeddelande säger ALDE:

”The EPP, S&D and ALDE groups in the European Parliament agree to work to create a stable, pro-European majority in the House to defend the values and principles of European integration whilst striving, jointly, for reforms that will strengthen and improve the workings and transparency of the institutions and their effectiveness in delivering economic growth and meeting the EU’s future challenges.”

Sen vad dealen innebär har det varit ryktessnurr kring. Europolitics gick ut och hade uppgifter om att ALDE lyckats kohandla sig till talmansjobbet 2017-2019, som ett tröstpris till Spitzenkandidaten Guy Verhofstadt – men det fick Europolitics efter ett tag dementera. Hur det är med uppgiften om att ALDE fått två till utskottsordföringar sätter jag än så länge på kontot rykten. Om den delen skulle stämma så är en ren gissning är att från listan nedan så avstår EPP och S&D vardera en ordförandeplats.*

 


UTSKOTT  – Ordförande

AFCO – EPP

AFET – EPP

AGRI – EPP

BUDG – ALDE

CONT – EPP

CULT  – S&D

DEVE – S&D

ECON – S&D

EMPL  – GUE

ENVI – EPP

FEMM – S&D

IMCO – ECR

INTA – S&D

ITRE  – EPP

JURI – EPP

LIBE – S&D

PECH – EPP

PETI – EFDD

REGI – ALDE

TRAN – GREENS

Underutskott till Utrikesutskottet

SEDE – ECR

DROI – S&D

Vill ni uttolka förkortningarna till begriplig svenska så kolla här, läs mer om utskotten här.

Det man kan ifrågasätta är varför ECR har valt ett så lågprioriterat utskott som ett underutskott (Säkerhet & Försvar) istället för ett ”riktigt” utskott, starkt personligt önskemål från tung ECR:are som är lovad en ordförandeplats? Tjingadet följer D´hondt metoden, som Simon Hix redovisar utfallet i en tweet.

(PO)

Fotnot: EFDD hette tidigare EFD och är alltså partigruppen där SD sitter.

*En tidigare version av det här blogginlägget hade med, beskrivet som obekräftade uppgifter, Europolitics första uppgift om ALDE-talman. Blogginlägget har uppdaterats med Europolitics egen rättelse.

2 tankar om “Peter Eriksson näste utskottsordförande i TRAN?

  1. Pingback: Fördelningen av vice ordförandeposterna | Eubloggen

  2. Pingback: Taktikröstning kan ge Wikström ordförandepost | Eubloggen

Kommentarer är stängda.