Taktikröstning kan ge Wikström ordförandepost


PETI sammanträder, men vem blir ordförande? Foto (C) Europeiska Unionen 2014 EP

PETI sammanträder, men vem blir ordförande efter Mazzoni? Foto (C) Europeiska Unionen 2014 EP

Europaparlamentets utskott ska under måndagen välja presidier. Traditionellt sett fördelas presidieplatserna enligt d´Hondt-metoden, läs mer om hur fördelningen ska se ut här (se även bilden nedan).

Enligt fördelningen har EFDD (partigruppen med bl a UKIP och Sverigedemokraterna) en ordförandepost att hämta i PETI (utskottet för medborgarnas Framställningar till unionen*),  som har sitt sammanträde kl 17.15 (det direktsänds också så man kan följa det live) . Dessutom har EFDD ett antal vice ordförandeposter.

Fördelningen enligt d`Hondt är en praxis men ingen rättighet, och det som gör att taktikröstning väntas är de uppgifter som kom i EU-medier under fredagen (ex hos Euractiv) och som plockades upp av svenska medier under lördagen att som en del i den uppgörelsen som de parlamentets två största grupper Moderater & Kristdemokrater samt Socialdemokrater gjort med Liberalerna (läs mer om samarbetet här**) så ska EFDD stoppas från att få inflytande över utskottens presidier. Uppgifterna som cirkulerar är lite vaga om det bara handlar om att markera ut EFDD från PETI eller om det gäller samtliga presidieplatser och att EFDD:s platser ska tillfalla ALDE som ersättning för samarbetet (dom stora grupperna delar på talmannajobbet under mandatperioden och ALDE bör ha förhandlat sig till något tröstpris för egen del, att ge bort EFDD:s platser till ALDE skulle innebära att dom stora slipper avstå från sina egna poster för att ge liberalerna tröstpris)

Dessutom pekas Cecilia Wikström (FP) ut av Isabella Lövin (MP) som möjlig ordförande i PETI. Förutom ilskna kommentarer under helgen från SD-håll så är även De Gröna kritiska mot trepartiuppgörelsen att utestänga EFDD. Isabella Lövin skriver i sin blogg:

Jag ser denna kupp från de största grupperna, inte alls som någonting nödvändigt för att bromsa de högerextremas framfart i Europa, utan helt och hållet som ett mycket oroande första steg mot att en stor koalition av dessa grupper nu tänker kapa åt sig hela makten, och skrota det balanserande interna regelverk där alla politiska grupper ska ha möjlighet att få ordförandeposter, bli föredragande för lagförslag eller delta i delegationsresor t ex, oavsett storlek.

Vem tjänar på det här (om det nu blir så att EFDD röstas bort)? Det finns två vinnare, ALDE som får fler poster och faktiskt även partierna EFDD som kan spela kortet ”elaka odemokratiska kuppande pk-elit”. Särskilt UKIP som driver målet Storbritannien (eller vad som blir kvar efter Skottlands folkomröstning av självständighet) ut ur EU kommer att ha en bra tidningsdag på tisdag när de brittiska tabloiderna kommer ut. Konsekvensen på lång sikt är att det riskerar att bidra till öka sprickan mellan delar av EU:s medborgare och förtroendet för Europaparlamentet (i praktiken hela EU).

Är det en kupp? Kupp är ett väldigt starkt ord, det finns inga fastställda regler som måste följas och det är ingen rättighet att sitta som ordförande. En ordförandepost är en förtroendepost, har inte en majoritet förtroende för att du kan göra ett bra jobb så blir man inte vald. Om det är en kupp så har samma typ av kupp skett många gånger i svensk politik på lokal nivå för att utestänga Sverigedemokraterna från kommunstyrelser och nämnder. Det har dessutom varit bredare valsamverkan, som i Sandviken eller Östersund. Kan man tycka illa om det och anse att det är fel oavsett om man är för eller emot Sverigedemokraterna? Jo, absolut – men samtidigt är politik en fullkontaktssport och handlar om makt och påverkan.

Sedan finns det grader, att markera ut EFDD från ordförandeposten i Framställningar kan ha viss logik. Att sätta EFDD på uppdraget att leda arbetet att göra medborgarnas röst hörd måste för en federalist vara som att be räven vakta hönsgården…

Att utestänga EFDD även från vice ordförandeposterna kan väcka mer ont blod och skapa onödig oro hos de mindre grupperna. Det blir en oväntat spännande dag i Europaparlamentet…

(PO)

Skärmavbild 2014-06-27 kl. 19.53.52

Så här ska posterna fördelas enligt d´Hondt. Klicka på bilden för att se en förstoring.

 

*Hämtat från PETI:s hemsida: Rätten att göra framställningar finns inskriven i EU-fördraget och är en grundläggande rättighet som är oskiljbar från unionsmedborgarskapet. Att göra framställningar är ett viktigt och ofta effektivt sätt för människor att direkt engagera sig i parlamentets verksamhet och påverka utskottets ledamöter att särskilt koncentrera sig på deras intressefrågor, förslag eller klagomål. 

Vårt utskott besvarar ofta framställningar från EU-medborgare genom att försöka lösa kränkningar av medborgarnas rättigheter enligt fördraget, och genom att samarbeta med nationella, regionala och lokala myndigheter i frågor som rör tillämpningen av EU:s lagar inom områden som miljö, sociala frågor, fri rörlighet och så vidare. 

Vi är ett utredande utskott, inte ett lagstiftande utskott. Vi försöker se till att det finns icke rättslig hjälp att få för medborgare med underbyggda anspråk. Vårt utskott kan även anordna informationsbesök och lägga fram betänkanden i kammaren.

**I detta bloginlägg redovisade jag rykten (det cirkulerar många rykten i Bryssel) som skulle placera Peter Eriksson som ordförande i TRAN, det blev inte Eriksson – som istället blev ledamot i ITRE (Industri, Forskning och Energi) där de Gröna inte har någon presidieplats att hämta.

4 tankar om “Taktikröstning kan ge Wikström ordförandepost

  1. Nog är det väl så att Alde inte alls är tredje störst längre, vilket SvT verkar tro. Eller har det ändrat sig igen? ECR verkar vara tredje störst.

  2. Pingback: Wikström ordförande – EFDD bortröstade från alla platser | Eubloggen

  3. Pingback: Nordiska presidieposter till svenskorna | Eubloggen

Kommentarer är stängda.