Snabbguide till bråket kring utskottsplatserna


PETI sammanträder, men vem blir ordförande? Foto (C) Europeiska Unionen 2014 EP

PETI sammanträder. Foto (C) Europeiska Unionen 2014 EP

Vad har hänt? – Europaparlamentets utskott har haft sina konstituerande möten och valt ordföranden och vice ordföranden. Där valdes bland annat Cecilia Wikström (FP) till ordförande i PETI.

Vad bråkas det om, varför är en massa SD:are arga på twitter för det här? – Före valet trodde de flesta att EFDD – en högerpopulistisk EU-skeptisk grupp där Sverigedemokraterna, UKIP och Beppe Grillos M5S (som mer är att beskrivas som en mitten-, antiEU-, grön-, antietablissemangsproteströrelse) skulle få en ordförandeplats (den som Wikström nu fick) och fem olika viceordförande platser.

Varför trodde man det? – För att det är praxis i Europaparlamentet att fördela poster med hjälp av en matematisk modell som heter d´Hondt (och som gynnar stora grupper på smås bekostnad – jfr med proportionalitet) och det ger partigrupperna möjlighet att välja poster i en särskild ordning som bygger på partigruppens storlek. Efter att alla partigrupper gjort sina val så gick man till partigrupperna och fördelade bytet internt med de nationella partierna. Praxis är sedan att man röstar fram det som partigruppen fördelat, men det gjorde man inte den här gången.

Cecilia Wikström Foto (C) Europeiska Unionen 2014 EP

Cecilia Wikström Foto (C) Europeiska Unionen 2014 EP

Varför inte då? – Jo, de två största partigrupperna EPP (Moderater & Kristdemokrater) och S&D (Socialdemokraterna) valde att tillsammans med liberalerna i ALDE att stoppa EFDD just för att de är anti-EU, de ansåg sig inte ha tillräckligt med förtroende för att låta ledamöter från den partigrupp ta poster som kräver samarbete och förtroende. Därför stod det klart i slutet av förra veckan att man skulle följa d´Hondt i alla omröstningar utom i de fall där EFDD skulle få poster, då stoppade man istället in ledamöter från dessa tre partigrupper. Eftersom de tre partigrupperna har en så kraftigt majoritet så kunde de med lätthet rösta igenom ändringen. Det ska tilläggas att parlamentets utskott speglar majoritetsförhållanden i själva plenum.

Måste man inte följa d´Hondt? – Det finns inget konstitutionellt regelverk som säger att det måste bli så här, det är mer en praxis och ”gentlemen´s agreement” och en arbetsordning som en folkvald majoritet valt att göra på ett litet annat sätt.

Är det här unikt? – Inte särskilt om du tänker med ett svenskt lokalt perspektiv. Det är inte direkt sällsynt att det sker olika typer av valsamverkan i svenska kommuner när det gäller platsfördelning i kommunstyrelse och nämnder. Det används särskilt för att stänga ute partier som annars skulle kunna ha tagit plats, precis som det skett nu. I Europaparlamentet inträffade det i ett fall för fem år sedan. Dessutom är det inte bara EFDD som har drabbats av bortröstningar i år, även det tyska Euroskeptiska partiet AfD som är med i partigruppen ECR straffades ut av majoriteten i två fall, till bl a Vänsterpartiets stora glädje.

Ok, jag förstår att EFDD känner sig snuvade på godispåsen, och att Nigel Farage i UKIP tycker att det är mumma att få rasa ut i morgondagens tidningar över ”kupp och EU-krater”, men varför är svenska miljöpartister arga? – Framför allt av två skäl, för det första ser de med misstro mot att några stora partigrupper gör upp och kör över en liten minoritet (oavsett vad man tycker om minoriteten)  och att nästa gång kan det vara de Grönas tur. Dessutom tror jag att man fruktar fem långa maktlösa år om nu parlamentets största, näst största och fjärde största partigrupp ska göra upp om all politik i parlamentet. Det är nämligen svårare att få ihop en majoritet nu än före valet just för att extrema partier på kanterna minskar möjligheterna att nå majoritet, det tvingar mittenpartierna att göra upp för få ett handlingskraftigt parlament och där tappar andra som De Gröna möjligheter att få inflytande genom hoppande majoriteter. Läs mer om olika scenarior här för att skapa olika majoriteter i parlamentet.

Ok, om jag vill läsa mer om vad olika sidorna tycker i bråket? – Då rekommenderar jag Isabella Lövin (MP) och Gunnar Hökmark (M) för att få argumenten presenterade från ”hästens mun”.

(PO)

Tillägg: Inlägget har uppdaterats med information om AfD.

En tanke på “Snabbguide till bråket kring utskottsplatserna

  1. Pingback: Även AfD blev bortröstade | Eubloggen

Kommentarer är stängda.