Europas dyraste vikarier


Foto (C) Europeiska Unionen 2014 EP

Foto (C) Europeiska Unionen 2014 EP

Det här är Europas dyraste vikarier.

Ferdinando Nelli Feroci (Italien) som vikarierar med industriportföljen när Tajani slutar, Jacek Dominik (Polen) tar hand om budgetfrågorna efter Janusz Lewandowski, Martine Reicherts (Luxemburg) ska sköta rättighetsfrågorna istället för Viviane Reding och Finlands förre statsminister Jyrki Katainen tar över ekonomifrågorna från Olli Rehn. Uppdraget, gör jobbet (läs håll ställningarna) fram till sista oktober när Barrosokommissionen avgår.

Det är SlösO (som finansieras av Skattebetalarnas förening) Martin Borgs som uppmärksammar vad som från början är en dansk artikel att kommissionsersättarna som ska jobba de sista månaderna av Barroso II-kommissionen får generösa förmåner och fallskärmar för fyra månaders jobb. Av dessa fyra är det troligen bara Katainen som ska fortsätta jobbet i Junckerkommissionen, de övriga blir alltså väldigt välavlönade vikarier. Inte nog med lönen 190 000 kr i månaden och 29 000 kr i bostadsbidrag så får de två månadslöner i samband med att de börjar jobbet, och sedan när det tar slut får de en extra månadslön. Alltså sju månadslöner för fyra månaders jobb, därtill kommer att flyttkostnaderna betalas samt lite representationspengar på det. Lägg till också att de upp till TRE års tid får 40 procent av lönen, dvs 76 000 kr som nedtrappning på uppdraget (avgångsvederlag).

Att ersättningarna slår snett och att det handlar om så många på samma gång är att det är kommissionärer som slutar för att istället bli Europaparlamentariker.

Dock är lönepåslagen vid jobbstart och jobbslut och särskilt den treåriga övergångslönen iögonfallande när många Europas länder tvingas skäras i budgeten och när EU:s budget dessutom minskat för första gången. Att ha så trubbiga regler som ger överdrivet generösa villkor vid kort insats skadar också förtroendet för både EU som helhet och EU-kommissionen.

Här borde EU-kommissionen för framtiden trycka på Rådet (som beslutar om utformningen av reglerna för kommissionärerna) att se över ersättningsreglerna med exempelvis minimitid för tjänstgöring för att få ta del av det treåriga avgångsvederlaget eller att ha en trappstegsmodell där ersättningstiden står i proportion till tjänstgöringstiden.

Europa behöver inte mer av politikerförakt, tvärtom. Och för tydlighetens skull, jag anser att det är rimligt att kommissionärerna har marknadsmässiga (och höga) löner eftersom det är ett 7/24-uppdrag med stort ansvar – men konstruktionen av ersättningen behöver ses över så att det inte blir så att den som hoppar in för ett par månaders jobb ska få miljonersättningar.

PO

En tanke på “Europas dyraste vikarier

  1. Pingback: Rykten i Bryssel: Malmström tar justitie- och bedrägeribekämpningen | EUbloggen

Kommentarer är stängda.