HELA LISTAN: Kadyrov omfattas EU-sanktioner


Medlemsländernas ständiga EU-ambassadörer har nu släppt listan (officiell genom publicering i Eurlex) på den utökade sanktionen mot Ryssland pga Ukrainakrisen. Det handlar om individer och organisationer/företag som får sina tillgångar frysta i EU-länderna och som får reseförbud inom EU. Helt klart är att EU nu förstärker sitt fingerpekande mot Moskva.

Några på listan centralt placerade personer i Moskva, som fem ledamöter i ryska federationens säkerhetsråd:

  • Fradkov, direktör för utrikesunderrättelsetjänsten
  • Patrushev, sekreterare i säkerhetsrådet
  • Bortnikov, direktör FSB
  • Nurgaliev, stf sekreterare i säkerhetsrådet
  • Gryzlov

Notera särskilt Tjetjeniens envåldshärskare Kadyrov som anklagas för att aktivt bistått att underblåsa oron i Ukraina nu finns med. Sammanlagt på listan finns 14 män och en kvinna, Ekaterina Gubareva som är Donetskts utrikesminister och ska ha bidragit till beväpningen av separatistgrupper genom användade av sina bankkonton.

Bland företagen finns en rad som konfiskerats av myndigheterna på Krim, förutom infrastruktur som hamnar, färjor och flygplats finns en semesteranläggning och en rad olika alkoholtillverkare.

Här är de personer som omfattas av åtgärderna med EU:s motiveringar (texten nedan är alltså återigen rakt av från den svenskspråkiga officiella översättningen som finns i Eurlex):

Mikhail Efimovich FRADKOV – Ständig ledamot av Ryska federationens säkerhetsråd; direktör för Ryska federationens utrikesunderrättelsetjänst. Som ledamot av säkerhetsrådet, som ger råd om och samordnar nationella säkerhetsfrågor, var han inblandad i att utforma den ryska regeringens politik som hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

Nikolai Platonovich PATRUSHEV – Ständig ledamot av och sekreterare för Ryska federationens säkerhetsråd. Som ledamot av säkerhetsrådet, som ger råd om och samordnar nationella säkerhetsfrågor, var han inblandad i att utforma den ryska regeringens politik som hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

Aleksandr Vasilievich BORTNIKOV – Ständig ledamot av Ryska federationens säkerhetsråd; direktör för den federala säkerhetstjänsten (FSB). Som ledamot av säkerhetsrådet, som ger råd om och samordnar nationella säkerhetsfrågor, var han inblandad i att utforma den ryska regeringens politik som hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

Rashid Gumarovich NURGALIEV – Ständig ledamot av och ställföreträdande sekreterare för Ryska federationens säkerhetsråd. Som ledamot av säkerhetsrådet, som ger råd om och samordnar nationella säkerhetsfrågor, var han inblandad i att utforma den ryska regeringens politik som hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

Boris Vyacheslavovich GRYZLOV – Ständig ledamot av Ryska federationens säkerhetsråd. Som ledamot av säkerhetsrådet, som ger råd om och samordnar nationella säkerhetsfrågor var han inblandad i att utforma den ryska regeringens politik som hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

Sergei Orestovoch BESEDA –  Befälhavare för femte avdelningen vid Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB). Som högre FSB-officer är han chef för en ansvarig tjänst som har tillsyn över underrättelseoperationer och internationell verksamhet.

Mikhail Vladimirovich DEGTYAREV –  Ledamot av statsduman. Den 23.5.2014 informerade han om invigning av en ”de facto-ambassad” för den icke erkända s.k. ”Folkrepubliken Donetsk” i Moskva; han bidrar till att undergräva eller hota Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

Ramzan Akhmadovitch KADYROV – Republiken Tjetjeniens president. Kadyrov gjorde uttalanden till stöd för den olagliga annekteringen av Krim och till stöd för det väpnade upproret i Ukraina. Han förklarade bl.a. den 14 juni 2014 att han ”kommer att göra vad som helst för att hjälpa till att blåsa nytt liv i Krim”. I det sammanhanget tilldelades han medaljen ”för Krims befrielse” av den tillförordnade ledaren för Autonoma republiken Krim för sitt stöd till den olagliga annekteringen av Krim. Dessutom förklarade han sig den 1 juni 2014 beredd att sända 74 000 tjetjenska frivilliga till Ukraina om så begärdes.

Alexander Nikolayevich TKACHYOV – Guvernör för Krasnodar Krai. Han tilldelades medaljen ”för Krims befrielse” av den tillförordnade ledaren för Autonoma republiken Krim för sitt stöd till den olagliga annekteringen av Krim. Vid detta tillfälle sade den tillförordnade ledaren för Autonoma republiken Krim att Tkachyov var en av de första att uttrycka sitt stöd för Krims nya ”ledarskap”.

Pavel GUBAREV – En av dem beskrivit sig som ledare för den s.k. ”Folkrepubliken Donetsk”. Han begärde rysk intervention i östra Ukraina, bland annat genom utplacering av ryska fredsbevarande styrkor. Han är associerad med Igor Strelkov/Girkin, som är ansvarig för insatser som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende. Gubarev är ansvarig för rekrytering till separatisternas väpnade styrkor.

Ansvarig för övertagandet av den regionala regeringsbyggnaden i Donetsk med proryska styrkor och utnämnde sig själv till ”folkets guvernör”.

Trots att han arresterades för att hota Ukrainas territoriella integritet och därefter släpptes, har han fortsatt att spela en framträdande roll inom separatisternas verksamhet och på så sätt undergrävt Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

Ekaterina GUBAREVA – I egenskap av s.k. ”utrikesminister” är hon ansvarig för att försvara den s.k. ”Folkrepubliken Donetsk”, och på så sätt för att undergräva Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende. Dessutom används hennes bankkonto för att finansiera olagliga beväpnade separatistgrupper. Genom att åta sig detta och agera i denna egenskap har hon därför stött åtgärder och politik som undergräver Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

Fedor BEREZIN – Den s.k. ”vice försvarsministern” i den s.k. ”Folkrepubliken Donetsk”. Han är associerad med Igor Strelkov/Girkin, den s.k. ”försvarsministern” i den s.k. ”Folkrepubliken Donetsk”, som är ansvarig för åtgärder som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende. Genom att åta sig detta och agera i denna egenskap har Berezin därför stött åtgärder och politik som undergräver Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

Valery Vladimirovich KAUROV – Har beskrivit sig som ”president” i den s.k. ”Republiken Novorossija” som har uppmanat Ryssland att placera ut trupper i Ukraina. Genom att åta sig detta och agera i denna egenskap har han därför stött åtgärder och politik som undergräver Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

Serhii Anatoliyovych ZDRILIUK – Senior rådgivare till Igor Strelkov/Girkin som är ansvarig för åtgärder som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende. Genom att åta sig detta och agera i denna egenskap har Zdriliuk därför stött åtgärder och politik som undergräver Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

Vladimir ANTYUFEYEV – F.d. ”minister för statssäkerhet” i separatistregionen Transnistrien. Sedan den 9 juli 2014, har han varit förste vice premiärminister Folkrepubliken Donetsk och ansvarig för säkerhet och brottsbekämpning. I denna egenskap är han ansvarig för separatisternas ”myndighetsverksamhet” i den s.k. ”Folkrepubliken Donetsks regering”

(PO)

En tanke på “HELA LISTAN: Kadyrov omfattas EU-sanktioner

  1. Pingback: Fördjupningsläsning om utvecklingen i Ryssland | EUbloggen

Kommentarer är stängda.