Det är indirekt val i Sverige till EU:s andra lagstiftande kammare, ministerrådet, den 14:e september. Du känner säkert igen det under ett annat namn; Riksdagsvalet. I en serie inlägg granskar EUbloggen partiernas valmanifest utifrån EU-perspektiv. Valvinnare kommer ju att bilda regering, och regeringens ledamöter deltar i det EU-lagstiftande arbetet som sker i ministerrådet.
Tidigare inlägg i serien valmanifest: Folkpartiet får MVG, Centerpartiet får knappt G, Miljöpartiet får G, Kristdemokraterna får knappt G, Vänsterpartiet får IG, Feministiskt Initiativ får IG.
Tidigare granskning: Det här vill partierna inte prata om
Har eget EU/Europakapitel: Nej.
Antal gånger som olika begrepp nämns:
EU: 4
Europa: 0
Europeisk(a): 1
Euron: 0
Konkreta löften i EU-politiken:
Alla länder i Europa ska kunna bli medlemmar i EU (Europa definieras dock inte, frågan är om PP är för eller emot ett turkiskt medlemskap i framtiden hänger i luften).
Dataskyddsförordningen ska stärkas så att bl.a. personuppgifter inte blir en handelsvara.
Implementeringen av EU:s datalagringsdirektiv ska rivas upp.
Försvara EU:s fria rörlighet.
Förstärka EU:s demokrati i grunden (men PP berättar inte i valmanifestet hur det ska ske; direktvald Europeisk regering eller ännu starkare roll för de nationella parlamenten är två helt olika svar på frågan hur.)
Överraskningsfaktor: Att inte Piratpartiet kopplar exempelvis upphovsrätten till EU-nivån, inom kulturen väntas det vara den viktigaste frågan under mandatperioden.
Kommentar: Piratpartiet lyckades inte försvara sina mandat i Europaparlamentet i maj när man hamnade i medieskugga av Gudrun Schyman. Istället är målet nu att försöka få minst 1 procent i riksdagsvalet (för att få valsedlarna tryckta 2018) eller ännu hellre nå partistödsnivån på 2,6 procent. Valmanifestet kan ses som en anpassning till svensk rikspolitik. Det förbigår lika ofta som för många andra partier att det finns en EU-nivå som både sätter begränsningar och skapar möjligheter. Trots att det är EU-politik med lagstiftande erfarenhet från Christian Engström och Amelia Andersdotter som är partiets spetskompetens, särskilt i hjärtefrågorna integritet & IT, så är det inget som genomsyrar hösten valmanifest i Riksdagsvalet.
Det som lyfter omdömet är att EU finns med i en del konkreta frågeställningar och för att Piratpartiet vågar ha en EU-vision som att förstärka EU:s demokrati (även om man låter läsaren fylla det själv med innehåll), försvara fria rörligheten och att alla Europas länder ska kunna bli medlemmar. Det är faktiskt mer än de vad de flesta har klarat av. Piratpartiet hamnar i en mittfåra, bättre än V, Fi, KD & C men sämre än MP och FP.
Slutomdöme: Det blir slutbetyget Godkänt för Piratpartiet, med rekommendationen att för 2018 faktiskt våga nyttja kunskaper och kompetens förvärvat i den europeiska politiken även i den svenska myllan utan att för den delen slänga ut visionen av EU och Europa.
(PO)
PS Notera att betygssättningen inte handlar om politikens innehåll utan om hur EU-perspektivet finns med i partiernas valmanifest/valplattformar.
Pingback: EUbloggen granskar valmanifest: Läget just nu | Eubloggen
En liten kommentar. under fliken ”vår politik” så hittar man sektonen EU-valet 2014. därunder ligger all info om EU. tex http://ledning.piratpartiet.se/files/2013/06/EU-politiskt-program2-130608.pdf som har lite mer kött på benen om vad vi vill i EU.
mvh
/Christoffer – pirat sedan 2008
Pingback: EUbloggen granskar valmanifest: Sverigedemokraterna från VG | Eubloggen
Pingback: STUDIO ETT: EU i valrörelsen | Eubloggen
Pingback: EUbloggen
Pingback: EUbloggen granskar valmanifesten: Alliansen får VG | EUbloggen
Pingback: EUbloggen granskar valmanifesten: S får G | EUbloggen
Pingback: Valmanifestgranskningen i siffror & statsvetenskapliga reflektioner | EUbloggen
Piratpartiet har ett valmanifest sm är betydligt kortare än de andra partiernas, så vill man läsa i detalj vad vi anser kan man med fördel gå till vårt EU-politska program, http://www.piratpartiet.se/politik/partiprogram/17-ett-demokratiskt-eu-for-integritet-och-fri-information/
Hej Henrik & Christoffer!
Kul att ni delar med er för vidare läsning för den som vill veta mer om vad Piratpartiet står i EUfrågor.
Jag har i den här granskningen valt att använda Valmanifesten som lackmuspapper och göra granskningen utifrån dessa dokument.