Intervjuad i Sveriges Radio P1


Klicka på bilden för att lyssna på inslaget (misslyckades med inbäddningen från SR).

Klicka på bilden för att lyssna på inslaget (misslyckades med inbäddningen från SR).

Henrik Brors och jag medverkade i Sveriges Radios Studio Ett under onsdagen. Temat var EU i valrörelsen och där Susanne Palme intervjuade mig utifrån valmanifestgranskningen som pågår. I länken ovan kan ni lyssna på inslaget.

Granskningen vi pratar om handlar om hur EU finns med i partiernas valmanifest. Den är ännu inte fullständig utan jag väntar in Socialdemokraternas och Alliansens valmanifest, som det verkar just nu kör de ett chickenrace i att vänta längst, men det lär väl komma inom kort. Men radioinslaget avspeglar läget just nu (nedanför reaktioner på inslaget hittar du sammantställningen av granskningen).

Twitterreax:

Läget just nu i granskningen

Läget just nu i granskningen

 

Tidigare inläggen i serien: Folkpartiet får MVG, Centerpartiet får knappt G, Miljöpartiet får G, Kristdemokraterna får knappt G, Vänsterpartiet får IG, Feministiskt Initiativ får IG, Piratpartiet får G och Sverigedemokraterna får VG.

(PO)

PS Har fått frågan var jag fick siffran om hur stor andel av Riksdagens arbete kommer från EU. Jag valde att använda mig av den siffran som Riksdagens EU-upplysning använder sig av (men den har många reservationer):

”Det har gjorts undersökningar i Sverige för att ta reda på hur stor del av den svenska lagstiftningen som påverkas av EU-lagstiftning. Eftersom mätmetoderna skiljer sig åt finns det inget entydigt svar på hur stor denna andel är.

Det finns ingen undersökning som sträcker sig fram till i år. Men tidigare undersökningar visar att runt 30 procent av alla nya svenska lagar och förordningar hänvisar till EU-lagstiftning.”

 

4 tankar om “Intervjuad i Sveriges Radio P1

  1. Intressant granskning! 2011 gjorde jag själv en studie av svenska partiers retoriska förändring perioden 1995-2010 med fokus just på förekomsten av EU-frågor i valmanifest. Jag fann att betydande förändringar har ägt rum vad gäller EU-frågans utrymme i partiernas valmanifest. Vidare fann jag även att det som sägs om EU tycks bli allt vagare.

    Det faktum att EU debatteras allt mindre och att uttalanden i frågan blir vagare i takt med att fler beslut tas på EU-nivå och möjligheterna för nationellt beslutsfattande minskar är oroväckande. När partierna inte ger tydliga förslag i frågan innebär det att väljarna inte får kännedom om partiernas ståndpunkt och när de undviker debatt i EU-frågan betyder det att de inte söker mandat för den politik de sedan ska föra. Detta får således konsekvenser inte bara för ansvarsutkrävandet utan även för partiernas representativa roll, vilken åtsidosätts.

    • Väldigt spännande att höra. Jag gjorde själv reflektionen att det skulle vara spännande att gå igenom tiden från 1991 (alt 1988) och fram till idag för att se hur EG/EU-synen har förändrats. Finns din studie någonstans att läsa på nätet, eller skulle jag kunna göra en Q&A via mejl med dig som fördjupning? Mejla mig på patrik.oksanen@gmail.com

  2. Pingback: EUbloggen

  3. Pingback: Valmanifestgranskningen i siffror & statsvetenskapliga reflektioner | EUbloggen

Kommentarer är stängda.