EUbloggen granskar valmanifesten: Alliansen får VG


Det är indirekt val i Sverige till EU:s andra lagstiftande kammare, ministerrådet, den 14:e september. Du känner säkert igen det under ett annat namn; Riksdagsvalet. I en serie inlägg granskar EUbloggen partiernas valmanifest utifrån EU-perspektiv. Valvinnare kommer ju att bilda regering, och regeringens ledamöter deltar i det EU-lagstiftande arbetet som sker i ministerrådet.

Tidigare inlägg i serien: Folkpartiet får MVG, Centerpartiet får knappt G, Miljöpartiet får G, Kristdemokraterna får knappt G, Vänsterpartiet får IG, Feministiskt Initiativ får IG, Piratpartiet får G och Sverigedemokraterna får VG.

Tidigare granskning: Det här vill partierna inte prata om

Utskrift

 

ALLIANSEN

Har eget EU/Europakapitel: Nja. (Kapitlet heter En stark röst i världen, och har EU som ett underkapitel).

Antal gånger som olika begrepp nämns:

EU: 53

Europa: 11

Europeisk(a): 11

Euron: 1

Konkreta löften i EU-politiken: 

Att Sverige ska verka för att EU ska ta ett klimat och energiramverk för 2030 i närtid (nivå eller ambition uttrycks inte).

EU måste öka takten på att fasa ut giftiga kemikalier som hormonstörande ämnen, kvicksilver och bromerade flamskyddsmedel.

Förbättra djurskyddet inom EU.

Revidera art- och habitatdirektivet så att mer makt flyttas över till medlemsstaterna att avgöra klassificeringen av skyddsnivån.

Verka för att det ska bli lättare med digitial tjänstehandel inom EU.

Utöka partnerskapen, särskilt det östliga.

Försvara fri rörlighet och frihandel.

Stärka EU:s utrikespolitik

Fortsätta släppa in medlemsländer som uppfyller medlemskriterierna.

Ja till TTIP

Och så något som kan betraktas med EU-ögon

Att kriminalisera deltagande i grupper (strid eller träning)  som av EU stämplats som terroristgrupper.

Och så stating the obvious:

Länder som bryter mot EU:s gemensamma asylregler ska dras i för EU:s domstol av kommissionen (öh, det är ju kommissionens fördragsmässiga uppgift, att vara fördragets väktare. Ska det behövas uttryckas i ett svenskt valmanifest att kommissionen ska göra sitt jobb?)

Överraskningsfaktor: Att få med EU så många gånger men ändå ha relativt få konkreta löften.

Kommentar: När Alliansen till sist behagar komma med sitt valmanifest så dunkar man i med 127 sidor, långt, långt fler än vad andra har gjort. Självklart lyckas man på dom sidorna få med nyckelorden ganska många gånger. Framför allt nämns orden i beskrivningar av Sverige, där Alliansen positionerar Sverige i jämförelse med EU/Europa/Europeisk där Sverige på olika sätt gått bättre och längre i olika frågor. När det kommer till att koppla politiken med en EU-nivå är det helt ok. Stort plus ger EUbloggen för att Alliansen (kanske någon manifestskrivare som läst bloggen ondgöra sig över det tidigare) i vargfrågan faktiskt nu säger att man vill revidera EU:s art- och habitatdirektiv för att flytta makt till medlemsländerna istället för att som i plakatpolitik – Bryssel ska inte bestämma vargjakten. På minussidan finns att Alliansen inte går hela vägen eller kopplar andra frågor till EU-nivån eller missar konkretiseringen. Bland annat svävar man på målet hur samarbetet mot gränsöverskridande brottslighet ska se ut.

Om Alliansens valmanifest varit på 17 sidor som Folkpartiets istället för 127  hade man varit uppe på MVG nivå. Istället får alliansen nöja sig med VG eftersom kvalitet inte kan ersättas av kvantitet.

(PO)

PS Notera att betygssättningen inte handlar om politikens innehåll utan om hur EU-perspektivet finns med i partiernas valmanifest/valplattformar.

2 tankar om “EUbloggen granskar valmanifesten: Alliansen får VG

  1. Pingback: EUbloggen granskar valmanifesten: S får G | EUbloggen

  2. Pingback: Valmanifestgranskningen i siffror & statsvetenskapliga reflektioner | EUbloggen

Kommentarer är stängda.