Rykten i Bryssel: Malmström tar justitie- och bedrägeribekämpningen


Foto (C) Europeiska Unionen 2014 - EP

Foto (C) Europeiska Unionen 2014 – EP

 Breaking: The @JunckerEU EU Commission organigram seen by @EurActiv: Sweden’s Malmstrom 2b Commissioner 4 Justice&Anti-Fraud #EUtopjobs

— Georgi Gotev (@GeorgiGotev) September 3, 2014

EurActiv har fått en läcka som gett deras senior editor Georgi Gotev hela pusslet som Juncker håller på med: ”Is it a scoop? No, I was leaked, probably not by Juncker himself, who must be furious. But papers circulate and maybe some insiders wanted it that way, to test the water. ”

I läckan pekas Cecilia Malmström ut som bärare av portföljen med justitiefrågor och bedrägeribekämpning. Det ligger i linje med Malmströms kompetens. Justitiefrågorna ligger idag hos Vivianne Reding* men det verkar som om grundläggande rättigheter istället flyttas över till Malmströms gamla portfölj (inrikesfrågor, migration & säkerhet) som tas över av Greklands Avramopoulos. Istället får Malmström bedrägeribekämpningen som idag ligger hos Semeta.

Är det bra eller dåligt då? När jag går tillbaka till vad jag skrev för en månad sedan i spekulationerna vad som Malmström skulle få så konstaterade jag att det här både var ett troligt och ett bra utfall:

”Vinstlotten i sammanhanget vore portföljen som Vivianne Reding* har idag: Rättsliga frågor, grundläggande rättigheter och medborgarskap.” 

Ok, blir det så här för Malmström? Omöjligt att säga, och att bedöma kvaliteten eller syftet med läckan en vecka innan Juncker hade tänkt att släppa listan. Däremot kan jag tycka att portföljen är logisk och rimlig och ligger i linje med spekulationerna tidigare, så jag skulle inte bli förvånad om EurActivs uppgifter stämmer i stora delar när det gäller Malmström.

Däremot kan man reflektera att EU-kommissionen innehåller för få kvinnor. I listan tycks Rumänien ha ersatt sin karl med Corina Cretu, vilket gör att Juncker då är uppe i åtta kvinnor. Belgien har ännu inte lyckats utse någon (väntas under torsdagen). Blir det en kvinna så får Juncker stöd av S-gruppen i Europaparlamentet som satt anständighetens gräns till 9. Det är däremot en färre än den kampanj som varit under sommaren för en mer jämställd kommission. Samtidigt så har tidigare uppgifter gjort gällande att Malta och Cypern kan tänkas byta sin kommissionär, men i det läckta underlaget är karlarna kvar.

TILLÄGG: SVT:s Malin Syrstad ställde frågan på twitter till Malmström om hon kunde bekräfta uppgifterna. Svaret blev ganska förväntat.

TILLÄGG 2: En tolkning av läckan är att någon i Junckers kabinett ville skruva åt Belgien och visa vad pusslet kan bli (nitlott för Belgien) om man skickade fel kandidat. Belgien skickade nu på morgonen Marianne Thyssen vilket gör att Juncker kom ett steg närmare kvinnomålet. Troligen borde Belgien belönas med att slippa straffportföljen att bl a hantera språkfrågorna.

TILLÄGG 3: Sedan finns det perspektivet häll upp en gin och vänta på facit eftersom det hela tiden rör på sig och ändrar sig i Bryssel-spelet. Och vad man tror sig veta behöver inte vara att man vet vad det blir.

(PO)

 

*Jaja, jag vet ju det egentligen – att Reding är ersatt av en vikarie

 

 

En tanke på “Rykten i Bryssel: Malmström tar justitie- och bedrägeribekämpningen

  1. Pingback: Lövin i valkampanjen | EUbloggen

Kommentarer är stängda.