Det är intensiva veckor i Bryssel. Kommissionärskandidater ska parallellfrågas ut i EU-parlamentets utskott. För att kunna täcka vitt och brett tar EUbloggen in en första gästskribent med blodad tand för EU-politik som ni kommer att få träffa på flera gånger framöver. Säg hej till Jacob Hederos!
Vem är du?
– En sucker för EU-politik, som efter att ha spenderat våren mitt i Bryssels EU-valshets på EuroparlTV nu landat för stunden i Skåne för att spetsa till sig på energi- och klimatpolitiken. De kommande månaderna ska EUs mål för åren mellan 2020 och 2030 fastställas, och jag vill lägga allt krut jag kan på att sätta mig in området.
Varför är EU-frågor intressanta att bevaka?
– Det är en ytterligare dimension av politiken som innehåller fler nivåer av konflikter än vad jag kunde tänka mig först. Det finns så mycket att lära sig, och det finns så mycket att berätta.
Varför vill du medverka på EUbloggen?
– Samtidigt som jag vill fördjupa mig så är jag i grund och botten en webbjournalist som älskar att direktrapportera och förmedla snabba kommentarer. EUbloggen gör detta mycket bra, så jag vill vara med och bidra så gott jag kan.
Du kommer att följa några utfrågningar av EU-kommissionärskandidater och skriva på EUbloggen om dessa, vad gör just dessa intressanta?
– Vella, Andriukaitis, Arias Canête och Bratušek kommer alla att få det hett om öronen under veckorna som kommer. Maltesen Karmenu Vella har ifrågasatts av flera parlamentariker i miljö- och fiskefrågorna. Vytenis Andriukaitis kan få ansvar för matfrågorna som ligger nära medborgarna (kommer ni ihåg olivoljan?) Klimat- och energikandidaten Miguel Arias Canête kan få en tung post, men hans tidigare förhållande till kolindustrin har gjort att han kritiserats kraftigt. Alenka Bratušek har bland annat problem på hemmafronten rörande hennes nominering till posten. Det ser helt enkelt ut att kunna bli många tuffa frågor.
Till sist, vilken är din drömbloggtexten att få skriva?
– Det skulle nog vara en text som följer ett skeende direkt när det sker, och som ger bakgrund och perspektiv på de det som avhandlas. Den kanske kan komma redan nästa vecka, man vet aldrig hur knivigt det blir när en massa parlamentariker får gå loss på kommissionärskandidaterna.
Det ser vi fram emot, och tackar och bockar också för blogghjälpen att göra EU-frågorna tillgängligare och intressanta för fler!
Jacob Hederos dyker alltså upp i veckan med mer om kommissionärsutfrågningarna som ser ut att bli riktigt spännande. Först ut på måndag är det miljö- och fiskekommissionären Karmenu Vella från Malta och Sveriges Cecilia Malmström som har handelsportföljen.
Följ Jacob Hederos på twitter: @JacobHros
(PO)
Pingback: Så går utfrågningen av Malmström & Co till | EUbloggen
Pingback: Sista minuten-problem för Malmström | EUbloggen