Analys: Lex Malmström i utfrågningarna


Vad hände? FOTO © European Union 2014 EP

Vad hände? FOTO © European Union 2014 EP

Vad var det som hände och varför undrar nog många efter att det gick till omröstning av Cecilia Malmström i internationella handelsutskottet. Det här är den andra av två analyser.

En förklaring till vad var det som hände är egentligen enkel – Europaparlamentarikerna i Internationella Handelsutskottet var överladdade. Första utfrågningen, fokus och strålkastarljus. Lång uppbyggnadstid att ladda på. Sedan bjuder Malmström på en stridsfråga, hur kan hon nobba att ge oss ett skriftligt svar när vi nu begär det, ska hon inte vara tillmötesgående och öppen och ställa upp? 

Till min förvåning så svarade Malmström inte i utfrågningen att hon skulle svara skriftligt, ännu mer förvånad blev jag efteråt när signalerna kom snabbt att hon INTE tänkte skriva. Då var det upplagt för krock och kraftmätning. Samtidigt har mer eftertänksamma röster ifrågasatt varför göra stök med Malmström när det kommer värre runt hörnet. Typ: Spara på krutet! Om vi ska skjuta på Canete, Bratusek, Hogan, Hill, Moscovici och Navracsics kan vi inte bränna iväg allt på omröstningar om sådana som Malmström. Då behöver vi ha omröstningar om alla!!

Till en början under tisdagen hade inte det sjunkit in hos de mest stridsglada grupperna EFDD & GUE/NGL. Först var det tal om att det skulle bli omröstningar om Moedas (Forskning) och Oettinger (Digitala frågor). GUE/NGL menade till exempel att Moedas i Portugal fört politik som gör honom diskad. Då hade frågan om lämplighet börjat glida över i politiskt innehåll. Men innan det gått så långt tog partigrupperna och bromsade i frågan. Erfarenheten av tumultet från Malmström lär ha spelat in, istället nöjde man sig med att lämna in skriftliga avvikande meningar och beslutet om godkännande togs istället i konsensus mellan samordnarna.

Malmström hade alltså otur, hade hon varit några dagar senare hade det inte blivit någon omröstning om henne. Missnöjet hade hanterats skriftligt istället för en uppmärksammad votering. Nu återgår fokus på kandidaterna på heta listan medan övriga kommissionärskandidater kan dra en liten suck av lättnad.

LÄS ÄVEN:

Analys: Malmström offer för TTIP-attack & större spel

Malmströms brev publicerat av Socialdemokraterna

Om Malmströms utfrågning i Expressen

Följ Malmströmhearingen hos Expressen

Sista minuten problem för Malmström

Så går utfrågningen av Malmström & Co till i Utskotten

Men Bernd, varför jag? FOTO © European Union 2014 EP

Men Bernd, varför jag? FOTO © European Union 2014 EP

2 tankar om “Analys: Lex Malmström i utfrågningarna

  1. Pingback: Analys: Malmström offer för TTIP-attack & ett större spel | EUbloggen

  2. Pingback: Malmströms hearing i INSTA-bilder | EUbloggen

Kommentarer är stängda.