Lövin kallas hem – MEP blir minister


IMG_2677

Ny biståndsminister – lämnar politikens Champions League bakom sig för att istället sitta i regeringen.

Under fredagen utnämndes Lövin till minister i den nya röd-gröna regeringen. EUbloggen trodde att Miljöpartiet inte skulle plocka hem sitt ankare Isabella Lövin från Europaparlamentet, men hade henne med som en EU-joker i sammanställningen inför regeringsbildningen.

Lövin får nu med omedelbar verkan packa ihop sitt kontor och avbryta #EPHearings2014 av den nya kommissionen och komma hem och arbeta som biståndsminister. Då får hon på EU-nivå arbeta med Christos Stylianides som har Bistånd och Kriser i sin portfölj i Junckers kommande kommission. I hearingen i parlamentet lyfte han för övrigt Ebolan som prio.

I Europaparlamentet lämnar Lövin sitt viceordförandeskap i fiskeutskottet PECH. För Miljöpartiet i Europaparlamentet innebär det här en allvarlig försvagning. Partiet har en rekordstor delegation med 4 MEP:ar – alla är gröna (i dubbel bemärkelse). Peter Eriksson, Bodil Ceballos och Max Andersson får troligen sällskap av Linnéa Engström.

Uppdaterat kl 21:35: Linnéa Engström bekräftar för EUbloggen på twitter att hon tar platsen samt även Lövins presidiepost i Fiskeutskottet:

– Ja, jag kommer att fortsätta där är tanken, twittrar Engström till bloggen. 

Förste ersättare i MP blir nu Jakop Dalunde följd av Karin Svensson Smith och Kurdo Baksi.

Återkommer senare med bloggpost om den uteblivna EU-ministern

(PO)

2 tankar om “Lövin kallas hem – MEP blir minister

  1. Pingback: Regeringen Löfven: En Wallström räcker inte | EUbloggen

  2. Pingback: Engström gör debut på torsdag | EUbloggen

Kommentarer är stängda.