Klarar Alenka Bratušek sig på bara första rundan?


Alenka Bratusek. Foto: EU-kommissionen

Alenka Bratusek. Foto: EU-kommissionen

Eller kan hon bli indragen i kampen mellan höger och vänsterblocket om kommissionärsposterna? Den tidigare slovenska premiärministern möter parlamentet först ut under andra veckan av kommissionärsutfrågningar.

Efter att ha anklagats för att ha nominerat sig själv till Juncker i samband med att hon förlorade premiärministerposten i Slovenien (vilket utreds i Slovenien) har Bratušek blivit hårt kritiserad på hemmaplan, men också av de EPP-anslutna slovenska parlamentarikerna i parlamentet.

44-åringen ledde Slovenien mellan mars 2013 till maj 2014, och avgick efter att hon förlorat ledarskapet i mittenpartiet Pozitivna Slovenija till grundaren Zoran Janković. Innan hade hon bland annat blivit anklagad för att ha felciterat flera källor i hennes masteruppsats. Anklagelserna dementerades senare av hemfakulteten, som utredde saken.

Bratušeks tilltänkta vice ordförandeportfolio är starkt inspirerad av den tidigare polska premiärministern Donald Tusk’s initiativ till att skapa en energiunion, där bland annat en gemensam inköpsform ska etableras för energiimporten. Men Bratušeks erfarenheter inom energipolitiken är också ifrågasatta, får se om hon har läst på ordentligt inför utfrågningen från industri- och miljöutskottet som startar 14:30.

Följ live-rapporteringen på EU-bloggen.

Som uppvärmning så kan du spana in:

Bratušeks CV

Uppdragsbeskrivning från Jean-Claude Juncker

Bratušeks svar på EU-parlamentets frågor

och sist men inte minst – Bratušeks sångkunskaper

2 tankar om “Klarar Alenka Bratušek sig på bara första rundan?

  1. Pingback: Bratušek svepande svar irriterar | EUbloggen

  2. Pingback: Slovensk inrikespolitik stoppar S förhoppningar om ännu en kommissionär? | EUbloggen

Kommentarer är stängda.