Splittring hos socialisterna & Moscovicis överrock


Moscovici © European Union 2014 - EP

Moscovici © European Union 2014 – EP

När nu #EPHearings2014 drar igång igen är det hos Socialdemokraterna man ska leta tecken på hur dramat kring utfrågningarna ska sluta. Partigrupperna har låst varandra i ett kraftigt MAD-grepp och för att undvika ett plockepinn av kommissionärsstickor som faller så är S-gruppen nyckeln att hålla koll på. Partigruppen är splittrad i om man vill riskera att utlösa kommissionärsskalperingen eller inte.

European Voice rapporterar om att gruppledaren Gianni Pittella vill hålla borgfreden intakt och på torsdag ge klartecken till kommissionärerna för att tidtabellen om en kommissionsomröstning 22:a oktober ska hålla. På den andra sidan finns en fraktion av partigruppen som vill framför allt plocka en skalp, eller i alla fall förlänga utfrågningarna så att tidtabellen inte hålls. Efter att i veckan hört några av de svenska MEP:arna resonera kring utfrågningen av olika kandidater så blir jag inte förvånad över att S-gruppen inte drar helt jämnt i den här frågan.

Särskilt livat har det varit i ECON där ECR:s Jonathan Hill kämpar i uppförsbacke med sin finansportfölj och med en diger hemläxa. S&D:s ordförande i ECON Roberto Gualtieri sägs dessutom vara rival till Pittella vilket kan spela in i dragkampen mellan Pittella som vill hålla alliansen och de som vill plocka skalpar.

Samtidigt är det en skör balansgång för Gualtieri. I ECON finns Socialisternas svagaste och känsligaste kort, Pierre Moscovici. EPP riktar in sig mot honom bland annat för dennes bristande budgetdisciplin. Plockar de röda en blå, så plockar de blå Moscovici, där har ni Mutual Assured Destruction i #EPHearings2014 egen tappning.

För att försöka få EPP och andra kritiker (bl a från ALDE) att lättare acceptera Moscovici har Juncker förtydligat att Moscovici får en budgethök, Valdis Dombrovskis, som sin överrock. I ett brev till parlamentets talman Martin Schulz som EUbloggen kan publicera i sin helhet (Läs Junckerbrevet i sin helhet) skriver Juncker att inga förslag som gäller euron får läggas fram i kommissionen utan att Dombrovski varit med och förberett frågan.

ur Junckers brev till Schulz

ur Junckers brev till Schulz

För att avsluta med en klyscha, det blir ännu en spännande vecka i Europaparlamentet…

(PO)

 

2 tankar om “Splittring hos socialisterna & Moscovicis överrock

  1. Pingback: Tidtabellen i #EPHearings2014 spurten | EUbloggen

  2. Pingback: Motgång blir framgång för Tibor Navracsics | EUbloggen

Kommentarer är stängda.