Bratušek blir kanonmat – Cañete får stanna


Imorgon onsdag kommer miljöutskottet och industriutskottet rösta om den tilltänka energiunionskommissionären och klimatkommissionären. Enligt flera källor kommer Bratušek röstas ner, samtidigt som klimatkommissionären Cañete får sitta kvar. 

Trots över 500 000 tusen protestunderskrifter mot den spanska kandidaten, verkar Miguel Arias Canete nu sitta säkert efter att kohandeln inom MAD-situationen som skapats har benat ut sig.  Detta rapporterar bland annat Dave Keating från European Voice. Alenka Bratušek ser ut att ryka, vilket kanske inte är så konstigt när det nu också uppdagats att det var en ganska slirig sanning hon levererade under gårdagens utfrågning rörande frågan om hennes nominering.

Från direktrapporteringen på EUbloggen:

Elisabeth Köstinger från EPP begär ett rakt svar på om Bratušek kommer att avgå från kommissionen om det visar sig att det har föregått oegentligheter vid nomineringen.

Bratušek: ”Jag vet att det har pågått snack i korridorerna om att det skulle vara fallet att jag utreds för korruption, men så är inte fallet. Och därför kan jag inte kommentera denna fråga mer.”

I dag publicerade nämligen the Commission for prevention of corruption i Slovenien ett utlåtande där de avfärdar den beskrivning som Alenka Bratušek lämnade under gårdagen.

The Commission for prevention of corruption skriver själva att de fortfarande bedriver sin utredning, och skriver vidare ”The deadline for her (Bratušek) to comment on the draft findings expires today, October 7th.”

Varför Miguel Arias Cañete (som inte gjorde en särskilt övertygande insats i sin utfrågning) klarar sig förklaras nog bäst i denna beskrivning av diskussionerna som nu pågår i Bryssel. Vem ersätter Bratušek då? Senaste budet är att det inte blir någon, andra pratar om en comeback av Janez Potocnik, den tidigare Slovenska miljökommissionären. Men följ med på #bratusek så missar du inget.

Om detta är sista kapitlet i denna cirkus får vi nog först veta imorn.

2 tankar om “Bratušek blir kanonmat – Cañete får stanna

  1. Pingback: Juncker i stormig båt – tankar om pusslet | EUbloggen

  2. Pingback: Slovensk inrikespolitik stoppar S förhoppningar om ännu en kommissionär? | EUbloggen

Kommentarer är stängda.