Parlamentets säkerhet i fokus – IGEN


EUbloggen har tidigare beklagat sig över parlamentets säkerhet, bland annat efter rån (!) av banken i parlamentet. Men också erfarenheten av att få saker stulna ur låsta rum och nycklar på drift. 

Det som hände idag var att omkring 100-150 kurdiska demonstranter stormade in i byggnaden, överrumplade säkerhetsvakterna vid entrén och tog sig upp en våning och satte sig där för att fästa världens uppmärksamhet på att IS hotar att erövra och ställa till en massaker på Kobane.

Händelsen lär återigen (för vilken gång i ordningen vette tusan) sätta fokus på säkerhetsfrågorna i Parlamentet. Tidigare har bland annat en ingång helt stängts. Räkna med att det blir ännu en utredning och i värsta fall blir det mer av schweizerost till plåga för besökarna dock med fortsatta hål men mindre av brieost (reell säkerhet). För att förstå liknelsen, läs EUbloggens tidigare inlägg.

– Det är oerhört allvarligt att demonstranterna lyckats ta sig in genom säkerhetsavspärrningarna i Europaparlamentet. Bara för några veckor sedan avslöjades det att IS planerat ett attentat mot EU-kommissionen med målsättningen att döda så många som möjligt. Det avvärjdes lyckligtvis, men nu måste EU:s institutioner verkligen se över sina säkerhetsrutiner för att förhindra liknande händelser, skriver Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) i ett pressmeddelande

Händelsen i dag har uppmärksammats av rad svenska MEP:ar på twitter.

 


Fler twitterreaktioner: