Timbro satsar på EU


Skärmavbild 2014-10-14 kl. 15.58.48

Klicka på bilden för att komma till EPiCENTER

När medier och svenska partier allt oftare vänder det blinda ögat till vad som sker i EU så gör Timbro tvärtom.

Den marknadsliberala tankesmedjan har knutit en rad europeiska allianser och lanserar nu ett nytt samarbete – EPICENTER. Syftet är att förstärka diskussionen kring de beslut som tas på europeisk nivå, beslut som får stor betydelse för medlemsländerna.

Timbro har alltså förstått det som andra håller på att glömma bort, att påverkansarbete på EU-nivå kan få stor betydelse för vad som sker i Sverige. En allmänt vedertagen siffra som Riksdagens EU-upplysning använder sig av är att ca 30 procent av Riksdagens lagstiftning handlar om att implementera EU-beslut.

Samarbetet mellan tankesmedjorna ska både granska och bedriva opinionsarbete inom den gemensamma värdegrunden. Parterna som samarbetar kommer från Sverige, Litauen, Frankrike, Storbritannien, Spanien och Italien. I ett pressmeddelande pekar Timbro på att samarbetet möjliggör kvalificerad EU-bevakning och ger en plattform för att kunna bedriva kampanj i flera länder mot förslag som urgräver europeisk konkurrenskraft.

Jag ser fram emot att trappa upp vårt opinionsarbete, inte minst till stöd för den fria rörligheten och den inre marknaden. Med detta fortsätter vi att granska europaparlamentarikerna, men också den nya regeringen vars hållning i EU-frågorna nu riskerar att vridas mer mot en protektionistisk agenda, säger Karin Svanborg-Sjövall, ansvarig projektledare på Timbro i ett pressmeddelande.

Samarbetet invigs idag med ett tvådagarsseminarium kring olika frågor som kommer att påverka EU de närmaste åren, som digital ekonomi, energisäkerhet, handelsavtal, finansiella ramverk, fri rörlighet samt välfärd- och hälsofrågor.


(PO)

Annonser