Ingen ”securityflex” för Pontifex


Efter Malala - nu väntas Franciskus Foto (C) European Union 2013 - EP

Efter Malala – nu väntas Franciskus Foto (C) European Union 2013 – EP

Hans Helighet Franciskus ”is coming to town tonight”, man kan lätt föreställa sig att en och annan i ett påvefebrigt parlament går omkring och nynnar den låten. För påven är verkligen på väg till stan. En månad innan en annan helighet, Santa Claus, delar ut julklappar så besöker påven Strasbourg. Och nog kommer påvebesöket att märkas. Säkerhetspådraget beskrivs av rutinerade parlamentsrävar som historiskt.

Inte nog med att särskild pressackreditering måste göras långt i förväg. Ett dokument med personalinstruktioner som EUbloggen har sett visar nivån på besöket 25:e november, där det hela kallas för ”a series of exceptional security measures”. Och nog är det exceptionellt för parlamentet.

Den som kommer efter 830 kommer inte att bli insläppt över huvud taget i byggnaden LOW Parvis

Bland annat får inte parlamentets tjänstemän (varken institutionella eller politiska) vistas i pressutrymmena eller i de allmänna ytorna utanför hemicyclen. Och att bjuda in gäster till parlamentet den dagen är absolut INTE att tänka på.

Familjemedlemmar till parlamentariker och anställda som har ”familjekort” kommer inte att komma in före eller under besöket.

Pådraget är för att vara Europaparlamentet enormt. Om det är en nervös Parlamentsreaktion efter den kurdiska stormningen i Bryssel, om det föreligger ett skarpt säkerhetshot mot påven eller om talmannen inte vill riskera att påven spontant visar vördnad för de ”obetydliga” genom att tvätta fötterna på en städare eller praktikant låter EUbloggen vara osagt. Helt klart är i alla fall att parlamentet är på väg mot påvefeber. Och med Franciskus i byggnaden kan allt hända.

The Pope is Coming to Town…

Annonser