Ibland blir det stopp på bloggandet och batteriet fylls på i fjällen. Så även nu en vecka. Och som vanligt tenderar det ju att hända en del när man är borta. Så medan jag har suttit på en fjälltopp…
…så har Stefan Löfvens numera allt för välkända humör och brist på politisk kyla i pressade lägen (tänker på bl a EU-nämnden & TV-debatten) har gjort att vi för första gången på över ett halvsekel får ett extra val. EUbloggen ska ju egentligen hålla sig till EU-perspektivet, men konstaterar kort att Löfven kunde ha undvikit att förlora budgetomröstningen om regeringspartierna gjort som SD och valt att bryta praxis (istället för att begära att Alliansen skulle bryta praxis till förmån för regeringen). Genom att första rundan knocka Alliansens budgetförslag genom att aktivt rösta på SD:s budget hade fört fram SD:s budget i ett avgörande mot Regeringens, då hade Alliansen lagt ned rösterna och Löfven vunnit (och sen haft ett år på sig att hitta en överenskommelse om en ny praxis eller regelverk för minoritetsregeringars budgetar). Det finns ett par möjliga skäl till varför det inte gjordes, dels att det finns en beröringsskräck för SD som sitter så djupt in i märgen att man hellre förlorar matchen än att valla budgetbollen förbi Alliansen via SD-sargen och sätta den i mål. TILLÄGG: S i Skåne gjorde just så, reaktionen är inte nådig från ex Anders Lindberg på Aftonbladet även om det finns socialdemokrater som applåderar det, som förre kommunalrådet i Umeå Lennart Holmlund.
Det andra skälet handlar förstås om Löfvens humör. För att travestera Tjuren Ferdinand ”Riksdagsledamöterna var arga, Regeringen var ännu argare, men argast av dom alla var Statsministern”.
EU-perspektivet i detta då för att knyta ihop säcken? Jo, som Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M) konstaterar, i Europaparlamentet ska en majoritet skapas i varje enskild fråga utan att den finns där från början. Under processen från att EU-kommissionen lämnar ifrån sig ett lagförslag till att hitta en majoritet (både i parlamentet och i rådet) så kommer innehållet att förändras. Dessutom finns det en massa taktiska svängningar hit och dit (som att rösta på ett visst sätt för att hamna i ett annat läge) och en vana att vara osams i ett en fråga för att bli rörande överens i nästa utan att man bränt broar till varandra. Sveriges Riksdag är på väg att bli lika komplex som Europaparlamentet att få igenom sin politik i.
…så har jag läst en hel del böcker. En bok som är värd en eller flera egna inlägg lite senare handlar om Folkomröstningen 1994, som inte hade slutat med ett Ja om inte politiska motståndare kunnat samarbeta mot ett gemensamt mål. Boken Människor för JA! av förre kampanjgeneralen Lars Göran Johansson är läsvärd som en tillbakablick på en tid så nära men ändå så oändligt långt borta.
…så har svensk-tyska Ann Mettler blivit en nyckelspelare i Junckers framtidslag för EU. Mettler blir chef för kommissionens nya interna tankesmedja som går under EU-akronymen EPSC (European Political Strategy Centre). Syftet är att centret ska bistå kommissionen med goda råd och blicka framåt längre än kommissionens dagliga perspektiv. Ann Mettler växte upp i Tyskland och har dubbla medborgarskap. Under sin karriär har hon hunnit varit med och startat Tankesmedjan Lisbon Council, och arbetat åt World Economic Forum samt varit verksam i Washington. På CV:et finns även studier i New Mexico och i Bonn. I ett pressmeddelande lyfter EU-kommissionen Mettlers erfarenheter som strategisk analytiker och expertis när det gäller innovation och digitial ekonomi.
Delighted to join #TeamJuncker as head of European Political Strategy Centre, @EU_Commission‘s in-house think tank http://t.co/xuGoZ7bajH
— Ann Mettler (@AnnMettler) December 1, 2014
…så har förre kommissionären Jacques Barrot avlidit 77 år gammal. Barrot tjänstgjorde både med Margot Wallström och Cecilia Malmström i kommissionen och hann med att vara transportkommissionär och ha rättsliga och inrikesportföljen. Barrot var också fransk minister i flera omgångar. Han klarade sig också politiskt från en skandal där han varit delaktig i att slussa statliga pengar vidare till sitt parti.
.@MalmstromEU I will never forget Jacques Barrot’s ABBA hommage to Minister @Beatrice_Ask at the end of SE EU Presidency 2009. Grand !
— Jochen Müller (@JochenEurope) December 3, 2014
…så har ordkriget mellan EU och Ryssland fortsatt. Donald Tusk har tillträtt (med svensk i kabinettet) som rådsordförande och sagt återigen att Ryssland ska ut ur Ukraina, men ordbråket har också handlat om South Stream, att Ryssland målar upp Stora Fosterländska Kriget i retoriken med väst (det blir en kall vinter har Bloggen konstaterat förut) och säkert mer som jag missat helt där på fjälltoppen. För övrigt spår Slovakiens premiärminister risken för utökat krig i Ukraina är stor: “There is a 70% probability of a military conflict in Ukraine and not only there”. Ett uttalande som dock fått mycket kritik. Men å andra sidan, om han får rätt lär det lösa Löfvens problem med extra val, för då lär det bli samlingsregering som behövs istället för ett upptrissat tonläge som drar åt det beryktade andrakammarvalet 1928.
…så har det visat sig att en gammal KGB-agent har lånat ut 2 miljoner Euro till Nationella Frontens Le Pen, bara en av många anmärkningsvärda pengaöverföringar från Moskva till den franska extremhögern (och naturligtvis en del i Moskvas söndra och härska). Nationella Fronten har för övrigt tidigare bidragit med både pengar och stöd till Sverigedemokraterna här hemma i Sverige.
…så har förstås svenska MEP:ar twittrat om än det ena och än det andra i sin #EUpol-vardag som inte direkt har att göra med regeringskrisen:
Misstänker att jag nog inte får nån svensk media på min fråga till ministerrådet om när de ska ratificera Marrakech. Oh well. 🙂 — Max Andersson (@MaxAndersson) December 3, 2014
Regeringskris, jag vet… Men kampen för frihandel kan inte avstanna! Därför stolt över att jag idag räddade tullsänkningar åt Filippinerna.
— Christofer Fjellner (@Fjellner) December 4, 2014
Utställning i EP med anledning av internationella dagen för personer med funktionshinder http://t.co/BzkOlXQEZ3
— Anna Hedh (@AnnaHedh) December 3, 2014
MEPs @MalinBjork_EU & @DdJong welcome #ECJ ruling on #LGBTI #asylum rights in Europe http://t.co/kouBMLVxT5 — GUE/NGL in the EP (@GUENGL) December 2, 2014
Speaking at Aebiom roundtable on biomass. #biomasscounts http://t.co/U0WivkDf0r — federley (@federley) December 3, 2014
Och har alla förstått att jag och Timmermans är 200% allierade för att ge oss på antiziganismen? 👫✔️
— Soraya Post (@SorayaPostFi) November 28, 2014
Jag & Marit Paulsen (FP) i veckans youtube-klipp: EU:s investeringsplan skapar framtidstro och optimism #eupol #svpol http://t.co/yHUE450FXk
— Cecilia Wikström(FP) (@CeciliaWikstrom) December 3, 2014
Nätverket för mainstreaming av jämställdhet i Europaparlamentet på första mötet. Jag är ansvarig i Transportutskottet.#eupol #svpol
— Jens Nilsson (@jensni) December 3, 2014
Och till sist, en inte alltför ovanlig illustration om hur tungt jämställdhetsfrågorna väger hos politiker från andra länder…
På jämställdhetsmöte. Bara 6 av 20 ledamöter närvarar, 5 är svenskar. @jensni @maritaulvskog @JytteGuteland @SorayaPostFi @MalinBjork_EU
— Oskar Magnusson (@komagnusson) December 3, 2014
(PO)
Pingback: Extra indirekt ministerrådsval är inställt | EUbloggen