Bye bye European Voice, välkommen Politico


Matthew Kaminski ny chefredaktör för den europeiska delen av POLITICO Foto © Axel Springer SE

Matthew Kaminski ny chefredaktör för den europeiska delen av POLITICO Foto © Axel Springer SE

Även den lilla nischen av nördig EU-media är stadd under stadig medieförändring. Nu har Politico & Axel Springer-koncernen (som äger Politico i Europa) köpt European Voice för en okänd summa (även om det finns uppgifter att man satsar totalt ca 8 miljoner euro på projektet). Beskedet innebär att European Voice som varumärke tystnar under våren. Istället kommer verksamheten att döpas om till Politico och ha 30 anställda journalister.

– Vår ambition är klar, att vara ledande i Europa på politik och policies, med en redaktion i Bryssel och reportageteam som vars fotspår kommer att finnas över hela kontinenten, säger Politicos medgrundare och chefredaktör John F Harris.

Nyhetsredaktionen kommer att ledas av amerikanen Matthew Kaminski som hämtas från Wall Street Journal. I femton år var reporter och kommentator och bodde i Europa innan han återvände till USA 2008. Affärsidén är att förutom sajten så kommer veckotidningen att fortsätta samt att kompletteras med konferensverksamhet i Bryssel, Paris och Berlin. En europeisk upplaga av Politico Pro (prenumererat nyhetsbrev) planeras också.

Politicos ambitioner är att bli ledande inom nyamedier när det gäller europeisk politik, och köpet av EV uppges vara en hörnsten i strategin. EV:s nuvarande chef och utgivare Shéhérazade Semsar-de Boisséson kommer att fortsätta som kommersiellt ansvarig för Politico i Europa. European Voice grundades av Economistgruppen 1995 men såldes 2013 till ett fransk holding-bolag.

(PO)