EUbloggen avslöjar: EU-kommissionen ränsar bort 80-tal förslag


I nästa vecka ska EU-kommissionen spika sitt arbetsprogram för 2015. Det har tidigare aviserats att EU-kommissionen kommer att rensa bort en rad lagförslag där det hänt för lite och framgång är osäker för att istället fokusera på det som ligger i linje med kommissionens prioriteringar.

Förslagen som rensas bort bort kan också handla om att verkligheten sprungit om förslagen eller där Timmermans vakande öga, när det gäller att minska regelverk och sätta subsidiaritetsprincipen främst, har slagit ner, eller så klart en kombination av allt.

– Det är bra att mängden lagstiftning minskar, skärper behovet av att prioritera och lagstifta där EU-beslut gör skillnad, twittrar Gunnar Hökmark (M) till EUbloggen som får medhåll från Cecilia Wikström (FP) som också twittrar till bloggen:

– Detta är en del av hela iden med Bättre Lagstiftning, som nu får genomslag en bit i taget. Väldigt positivt!

Enligt vad EUbloggen har sett bland läckta dokument kommer det att handla om ett 80-tal olika förslag som kommer att ryckas bort av EU-kommissionen och försvinna från EU-beslutsprocessen medan 23 nya läggs till. Det kan fortfarande ske ändringar innan EU-kommissionen spikar listan på tisdag för att presenteras för Europaparlamentet på onsdag.

Mest kontroversiellt torde vara att direktiv för sopor & luft som nu stoppas. Kommissionen skickade tidigare en provballong som fick starka reaktioner, men uppenbarligen inte starka nog. Som orsak anges att man inte tror att Rådet och Parlament kan nå en överenskommelse (och i fallet luften så läggs det över i en framtida lagstiftning).

”Inte komma överens” är orsaken bakom 18 av de direktiv som dras tillbaka. Här finns även finansiering av kärnkraftverk, alkoholskatter, medicinpriser, skatter på fordon som flyttas över gränser (en långkörare sen 1998), personbilsskatter, skatter på el & energiprodukter, organiskt odling & märkning, satellitdata m.m.

Räkna med att det blir politisk debatt om flera av dessa tillbakadraganden under den veckan som kommer. Samtidigt finns det förslag som försvinner som politiker gör tummen upp åt:

– Mycket positivt att eko-förslaget dras tillbaka. Det innehöll förslag som baserade sig mer på en inte så verklighetsförankrad bild av vad som är ”naturligt” jordbruk snarare än vad som är bra ur miljö- och djurvälfärdssynpunkt. Förslaget skulle krånglat till det betydligt för svenska producenter, så bra att det förpassas ut på kommissionens gödselhög
, skriver riksdagsledamoten Kristina Yngwe (C) i ett mejl till bloggen.

Den vanligaste orsaken att ärende försvinner på listan är dock att det rensas för att tiden sprungit förbi lagstiftningen eller att väsentliga delar har genomförts genom andra direktiv.

(PO)

Uppdaterat: Reax på twitter


En tanke på “EUbloggen avslöjar: EU-kommissionen ränsar bort 80-tal förslag

  1. Pingback: Kommissionens sista-minuten-justeringar | EUbloggen

Kommentarer är stängda.