Smutskampanj mot Litauens president som hämtat från en agentroman


Vem svartmålar? Foto © European Union 2014 - EP

Vem svartmålar? Foto © European Union 2014 – EP

Det kunde ha varit en berättelse från en agentroman, ett avsnitt ur House of Cards eller SVT:s Blå ögon. Det måste ha skett sent på kvällen den 9:e december. Någon med tillgång till Europaparlamentets garage har kört in en last med 751 böcker och tagit böckerna till Europaparlamentets postrum. Bara så att ni får grepp om volymen böcker, det handlar om cirka tre billybokhyllor fulla med böcker. Det är inget man diskret har i en väska eller en eller två påsar och slinker in med.

Postrummet är ett rum som bara ett begränsat antal personer har tillgång till. Bland dessa finns Europaparlamentarikerna och deras medarbetare. Boken det handlar om har dessutom översatts utan författarens vetskap och tryckts på okänd ort, inget förlag står bakom utgivningen. Det som låg i de folkvaldas postfack bar titeln Red Dalia, Den Röda Dalia, och handlar om Litauens president Dalia Grybauskaite. Boken är kritisk mot Grybauskaite och kopplar henne till KGB. Kort efteråt dök den här hemsidan upp där boken är publicerad.

Bokens författare Rūta Janutienė säger enligt Delfi att hon inte vet vem eller varför boken översatts och att hon fick höra talas om det hela först när reportrar ringde och ställde frågor.

Jag pingade Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) som är den svenske parlamentariker som torde ha bäst kontakter i Baltikum.

Det är ingen direkt hemlighet att det finns en EU-ledare som varit mest uttalad i sin kritik mot Rysslands aggression mot Ukraina, och det är precis som ni vid det här laget har gissat just Dalia Grybauskaite. En liten lista på vad Litauen har gjort:

*Kallat Ryssland för terroriststat.

*Byggt en LNG-terminal som minskar Baltikums beroende av rysk gas.

*Ökat försvarsutgifterna kraftigt, från 0,89% av BNP till 1,1%

*Ökade försvarsberedskapen när ryskt flyg och flotta blev för närgånget.

*Stödjer Ukraina med bl a militär hjälp.

Just den här kopplingen har litauiska politiker gjort också och att händelsen är en reaktion på uttalandet om Ryssland som terroriststat. Återstår att se om Europaparlamentet har några övervakningsfilmer med någon som bär stora mängder böcker eller om den som ligger bakom det hela träder fram och berättar varför.

(PO)

7 tankar om “Smutskampanj mot Litauens president som hämtat från en agentroman

 1. Jösses, det är ju hur lätt som helst att gå ner och ta möbler o grejer o bära ut genom garaget i EU-parlamentet, det är ju rätt vanligt bland assistenter och praktikanter. När jag bodde mittemot garageuppfarten på rue Wiertz kunde man se personer traska ut med kontorsmöbler under armarna.

  Tycker inte alls att det låter konstigt att nån kunnat köra in en minivan med böcker, husets säkerhet är ju ett skämt, och dessutom: varför skulle säkerhetsvakterna stoppa en bil full med böcker? De har ju inte en susning om exakt vad som kommer in o ut ur postförsändelser och bilar och leveranser dag in och dag ut i byggnaden.

  • Jo, husets säkerhet är ett skämt. Fel fokus, på fel ställe. Men det är ingen liten mängd böcker. Och det är inget infall som någon får för sig att göra som ett litet spex på kvällen. Kräver en del planering med översättning, tryckning, transporter och kontakter. Intressant är det, återstår att se vilken händelse som får parlamentet att skärpa till sig. Om det inte räcker med flera bankrån så undrar man vad som ska till…

   • Men det spelar väl ingen roll om det är 750 böcker eller 7500 eller 75000 böcker – det levereras en massa material hela dagarna till huset, varför i allsindar skulle säkerhetspersonalen stoppa en lass med böcker? Och det är verkligen inte ett ”begränsat antal” människor du pratar om när du pratar om när du nämner EU-parlamentarikerna och deras medarbetare, det är några tusen personer.

    Den källa du hänvisar till, Delfi, gör för övrigt felaktigt gällande att det är svårt att komma åt de där brevlådorna. Fel – vi vet ju att de är öppna, ligger mitt i huset, och att att jag skulle kunna gå in dit i morgon bitti och lägga pruttkuddar i varje fack; jag eller vem som helst av de flera tusen personer som har ackreditering till huset, inklusive lobbyister. För övrigt skulle det inte finnas någon anledning för säkerhetspersonalen att stoppa ens en lastbil full med pruttkuddar: är lasten beställd och har en beställningsorder från någon inne i huset, så är den väl legitim.

    Det som är intressant i historien är inte alls att böcker kommer in i EP, utan att någon har översatt den utan författarens kännedom, och sen delat ut den i EP. Vem kan det vara?

 2. Pingback: #EUpol-perspektiv inför #FoFRK | EUbloggen

 3. Pingback: Smutskastningen mot Litauens president länkas till EFDD-tjänsteman | EUbloggen

 4. Pingback: EFDD-tjänstemannen fick sparken efter bokkuppen | EUbloggen

Kommentarer är stängda.