Lettland tar över EU-klubban


Foto: Patrik Oksanen

Lettland tar första januari över ordförandeskapet. Det innebär att landet har en nyckelroll i Ministerrådet under sex månader. Det är första gången letterna tar över rodret i EU.

I en intervju säger landets utrikesminister Edgars Rinkēvičs att prioriteringarna kommer att handla om det Östra Partnerskapet, Centralasien, TTIP och så förstås Ukraina.

– Om vi ser att det förbättras i Östra Ukraina, om Ryssland blir en del av lösningen istället för att vara en del av problemet så kan vi mjuka upp eller till och med lyfta en del sanktioner. Om det blir värre så är det oundvikligt att använda det här instrumentet. Mycket beror på politisk dialog. Oturligt nog så ser vi i de senaste dagarnas politiska retorik från det ryska ledarskap inte något som jag skulle se som uppmuntrande, säger Rinkēvičs lettiska public servicebolaget.

Dock får nog letterna räkna med att det finns viss risk att Grekland kommer att ta mycket tid och uppmärksamhet efter dagens omröstning i parlamentetSkärmavbild 2015-01-01 kl. 13.00.24

Tidigare i år hade jag också möjligheten att vara i Riga och föra en del samtal på plats, något jag sammanfattat i en Youtube-special inför ordförandskapet.

Läs mer om Lettland: Lettlands utrikesminister som kommer ut och lettiskt avhop stökar för SD.

 

(PO)

2 tankar om “Lettland tar över EU-klubban

  1. Pingback: Nordic Battle Group – should I stay or should I go? | EUbloggen

  2. Pingback: #EUpol-perspektiv inför #FoFRK | EUbloggen

Kommentarer är stängda.