Tack alla läsare för ett fantastiskt 2014


Skärmavbild 2014-12-30 kl. 18.58.15

EUbloggen låg länge och slumrade, tyst hela hösten 2013 och fram till maj 2014 då jag kände att det saknades flera perspektiv i medierapporteringen av EU-valsdebatten. Lite som demokratisk värnplikt (och EU-politikabstinens ska erkännas) tog jag upp bloggandet och fick snabbt ett starkt gensvar på ett kokande intresse att veta mer under valet. Bland annat fick serien om vad partierna inte vill prata om stor spridning.

Bloggen citerades, refererades och blev exempelvis i den slutliga röstsammanräkningen och striden om det Hökmarkska mandatet och vem som skulle få Centerpartiets plats en viktig källa till information för många läsare. Efter det har jag fortsatt blogga av bara farten eftersom året varit späckad med #EUpol-händelser stora såväl som små. Några exempel; partigrupperna till höger om högern skulle formera sig, att ECR blev större än liberalernaJuncker blev kommissionens ordförande, Malmström blev handelskommissionär, spännande kommissionärsutfrågningar, turerna kring SD:s partigrupp som pös ihop men gjorde comeback snabbt, Mid-Swedenhärdsmältan, svenskar (ja snarare göteborgare) på framträdande platser i kommissionen och mycket annat.

Under hösten är det två teman som fått mycket uppmärksamhet och stor spridning. Det handlar om Stefan Löfven och den nya regeringens EU-politik, och framför allt agerandet i EU-nämnden i Riksdagen kring förhandlingsmandatet till klimattoppmötet. Det som numera är okänd som sifferbingo – ett inlägg som fick över 18000 visningar på en dag (ca 13% av årets trafik!).

Runt Löfven i nämnden blev det flera blogginlägg och fördjupningar. Höstens näst mest uppmärksammade inläggsserie handlar om hur Sverigedemokraterna röstat i Europaparlamentet när det funnit ryska intressen i bilden.

En tredje milstolpe var förstås att det nu gått 20 år sedan Sverige folkomröstade om EU-medlemskap.

Jag har också haft blogghjälp i form av Jacob Hederos som bidragit med flera blogginlägg under hösten, framför allt i att bevaka kommissionärsutfrågningarna, vilket gjorde att EUbloggen blev mer läsvärd och gav den mest omfattande bevakningen på svenska av utfrågningarna. Tillsammans med Jacob så har produktiviteten blivit rätt imponerande. Eller vad sägs om över 360 inlägg på 8 månader! Flest inlägg tycks ha postats på onsdagar…

Skärmavbild 2014-12-30 kl. 19.25.29

EUbloggen har aldrig, och kan aldrig ha, ambitionen att vara en heltäckande nyhetskälla när det gäller EU. Däremot har bloggen fyllt ut en del håll i svensk EU-bevakning genom att kunna berätta om saker som inte någon annan har berättat, eller att förklara och gå på djupet i olika frågeställningar som sveps igenom mer ytligt i den dagliga nyhetsbevakningen.

Men för att göra det på ett bra sätt så är jag helt beroende av ett stort engagemang från läsekretsen, som bidragit med uppslag, underlag, fakta, tips, dokument. Utan er (och ni vet vilka ni är :-)) skulle jag aldrig kunna EUblogga med det djup och bredd som varit möjlig i år. Stort, stort tack till er!

Vill du komma i kontakt med mig för att tipsa: mejla patrik.oksanen@gmail.com eller leta upp mig på twitter @patrikoksanen.

Några exempel på genomslaget är att bloggen citerats av Aftonbladet, Expressen, SR:s Studio Ett, Yles svenskspråkiga redaktion (finländskt public service), BLT och ATL. Dessutom har flera blogginlägg omarbetats till krönikor i några av Mittmedias tidningar, framför allt Dalarnas Tidningar och Gefle Dagblad, men även i Allehanda och Hälsingetidningarna (HT, Ljusnan, SK, LjP).

Till sist, när det nu är dags för ”Ring in det nya och ring ut det gamla” det nya vill jag rikta mitt varmaste tack till alla er mina läsare – oavsett var i världen ni befinner er!

Skärmavbild 2014-12-30 kl. 19.26.09

/Patrik Oksanen