Terror i Europa – senaste statistiken


Skärmavbild 2015-01-08 kl. 09.19.58

Skärmdump ur Europols rapport.

I skuggan av dådet mot #CharlieHebdo och jakten på förövarna gräver jag fram Europols senaste Terrorist Situation & Trend Report kom i maj 2014 och handlar om 2013. Där konstaterades bland annat att antalet attacker sjunkit jämfört med 2012. Några hårddata:

    • 7 döda i terrorattacker i EU.
    • 152 terroristattacker i EU.
    • 535 individer greps i EU för terror-relaterade brott.
    • 313 individer var föremål för rättegångsförhandlingar där terrorismbrott ingick.

Offren: En brittisk soldat i London, en äldre muslims man i West Midlands i Storbritannien, två högerextremister i Aten och tre högt uppsatta PKK-medlemmar i Paris,

Attackerna: Mest drabbade var tre länder: 63 attacker i Frankrike, 35 i Storbritannien och 33 i Spanien. Majoriteten av attackerna var kopplade till separatistisk terror. Europol noterade att trots överlag färre attacker bröt anarkist/vänsterterror sin nedåtgående trend och ökade. Medlemsländerna rapporterade inte under det året några attacker relaterade till högerextremism eller religiös terror. Dock konstaterar Europol själv att i fallet av den brittiska soldaten och ytterligare ett fall till så verkar det vara motiverat utifrån religiös radikalisering.

Arresteringarna: Flest fall i Frankrike 225, följt av Spanien med 90 och Storbritannien 77. Här ökar arresteringarna för religiös- och anarkistisk/vänsterterrorism medan separatisterna och högerextremisterna minskat.

Skärmavbild 2015-01-08 kl. 09.31.00

En tanke på “Terror i Europa – senaste statistiken

  1. Pingback: #EUpol-perspektiv inför #FoFRK | EUbloggen

Kommentarer är stängda.