Peter Lundgren: ”För oss som är nya är det naturligt att följa UKIP”


Peter Lundgren (SD) Foto © European Union 2014 - EP

Peter Lundgren (SD) Foto © European Union 2014 – EP

EUbloggen har gjort ett Rysslands-index på voteringar i Europaparlamentet där i första versionen sex partier ingår. Förutom UKIP och Front National även de fyra EU-kritiska partierna i Norden (som är Sverigedemokraterna, Sannfinländarna, Dansk Folkeparti och Vänsterpartiet). Indexet visar en tydlig delning mellan hur EU-kritiska partier resonerar i synen på en rad olika voteringar med direkt eller indirekt intresse för Ryssland.Skärmavbild 2015-01-01 kl. 22.13.53

Utifrån indexet har EUbloggen ställt frågor via e-post till samtliga nordiska partier i indexet. Sverigedemokraternas MEP Peter Lundgren svarar här:

Vad var skälet att Sverigedemokraterna inte ville kritisera Ryssland i resolutionen om Memorial?

– I resolutionen finns uttalanden om EEAS och även inblandning av EU i biståndsfördelning. Dessa delar är vi kritiska till och därför röstade vi också som vi gjorde.

Er partikamrat Pavel Gamov har i Sveriges Riksdag i argumenteringen mot associationsavtalen sagt att Sverigedemokraterna är för frihandelsavtal med dessa länder. Varför röstade Sverigedemokraterna nej till att förlänga avtal om samarbete teknik & vetenskap med Ukraina, sänkta tullar med Ukraina och tullarna på äpplen för Moldavien om nu SD:s politik är att söka handelsutbyten och samarbeten som inte är associationsavtal?

– Forskningsavtalet kostar EU-pengar vilket påverkar Sveriges medlemsavgift eller det svenska nettoflödet negativt. Vi är för handelslättnader med Ukraina men inte att svenska skattepengar betalar forskning i Ukraina eller att detta ska få beslutas om av kommissionen. I EU-parlamentets förslag är sänkta tullar med Ukraina ingen fristående del, utan en del av associeringspaketet och ett EU-närmande. Äppelsolidaritet står lite vid sidan av och var en engångsgrej som countermeasure mot Rysslands handelsstopp. I den enskilda sakfrågan hade vi troligen röstat ja om vi hade tittat närmare på den.

Jimmie Åkesson gav beskedet i våras att Dansk Folkeparti var det parti som SD helst ville samarbeta med. Trots det har Sverigedemokraterna i bara en av tolv omröstningar röstat lika som DFP, varför denna extrema skillnad mellan partierna i dessa omröstningar?

– Inrikespolitiskt har vi mycket gemensamt värderingsmässigt med DFP. Vi delar dessutom den grundläggande tanken med DFP att den federala överstatliga maktstrukturen i EU inte behövs för att samarbeta mellan Europas medlemsstater i avgörande gränsöverskridande frågor. Därutöver kan det finnas olika vägar att nå dit inom olika konstellationer och alla frågor handlar inte heller om de mest grundläggande frågeställningarna.

Er partigrupp EFDD är extremt splittrad. Exempelvis lägger gruppens italienare så gott som alltid ned sina röster i de dessa omröstningar, medan gruppens balter och polack i olika omröstningar ofta hamnar på ja-sidan. Varför gör SD andra slutsatser än partigruppskamraterna runt Östersjön som kommer från länder med gräns till Ryssland/Vitryssland?

– Det är ingen hemlighet att vår partigrupp har delade intressen bland vissa sakområden och att vi inom partigruppen i EU-parlamentet har en tillåtande attityd att ha egna uppfattningar. Vi utgår från våra intressen och värderingar. Andra får svara för sina.

Sverigedemokraterna röstar exakt lika som UKIP. Det är den enda kombinationen av de genomgångna som överensstämmer till 100 procent. När Sverigedemokraterna blev medlemmar i EFDD, finns det en förbindelse att SD är låst till UKIP:s röstande, och i sådana fall hur länge och i vilka frågor?

– Jag är helt övertygad om att om man hade gjort en annan kombination i t ex fiskefrågor hade man, utifrån urvalet, också kunnat hitta 100 procent överensstämmelse. Nej, det finns ingen förbindelse. UKIP, naturligt nog, informerar gruppen om hur de kommer rösta, men är också tydliga med att ingen delegation är skyldiga att följa deras voteringslista. Men då vi är nya i Bryssel och vår organisation hemma och i Bryssel naturligt nog inte är fullt på plats än, blir det naturligt att följa ett parti som står oss nära i många politiska frågor och som har representation i nästan alla utskott.

Läs svaren från Jussi Halla-aho (Sannfinländarna), Malin Björk (Vänsterpartiet) & Morten Messerschmidt (Dansk Folkeparti)

I ett senare inlägg kommer jag att kommentera svaren. 

Skärmavbild 2015-01-06 kl. 12.05.00

(PO)