Skarpt tonfall om Ukraina och Navalny från Europaparlamentet


Show of hands istället för rcv idag Foto (C) European Union 2015 – EP

Samtidigt som Ryssland sätter in termobariska bränslebomber mot försvararna av Donetsk flygplats (och tro mig, det är inga trevliga saker – läs mer hos Cornuccopia?), meddelade att ingen gas genom Ukraina till Europa utan den ska gå genom Turkiet (ni anar kanske varför auktoritäre Erdogan och Putin hittat varandra) röstade Europaparlamentet två resolutioner riktade mot Rysslands agerande både i Ukraina och i Ryssland. 

Ukrainaresolutionen fördömde terroristattackerna som skett i Ukraina (dock utan krav att föra upp Folkrepublikerna på EU:s terroristlista), kräver att Ryssland avbryter aggressionen och drar tillbaka sina trupper. Parlamentet sluter också upp bl a Litauens sida i att efterfråga en EU-plan mot det ryska informationskriget inom två månader. Mer stöd till Ukrainas reformer, både på lång sikt och på kort sikt för att hantera det humanitära nödläget med en miljon flyktingar.

Parlamentet menar också att sanktionerna ska vara kvar till Ryssland uppfyllt en rad kriterier som ovillkorligt tillbakadragande av ryska trupper och ryskstödda olagliga väpnade grupper, fångutväxlingar genomförts samt att Ukraina återfått kontroll över hela sitt territorium, inklusive Krim. Parlamentarikerna vill också att rådet ska utöka sanktionerna om Ryssland fortsätter destabilisera Ukraina (då har de knappast hunnit ta termobariska bomber och Erdogan i beräkningen) ska sanktionerna utökas så att de omfattar kärntekniska sektorn och internationella finansiella transaktioner, utan att för den skull stänga politiska kanaler till Ryssland.

I en separat resolution om Ryssland och särskilt fallet med den ryske anti-korruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj, ber ledamöterna EU:s utrikesministrar att föra en gemensam politik gentemot Ryssland där EU:s 28 medlemsstater och EU:s institutioner åläggs att framföra ett tydligt budskap om de mänskliga rättigheternas roll i förbindelserna mellan EU och Ryssland. De uppmanar också EU:s utrikeschef Federica Mogherini att snarast ta fram en heltäckande strategi gentemot Ryssland för att upprätthålla de europeiska staternas territoriella integritet och självständighet och samtidigt stödja stärkandet av de demokratiska principerna i Ryssland.

Aleksej Navalnyj, fick en egen resolution. Korruptionsmotståndaren och aktivisten Aleksej Navalnyj och hans bror Oleg Navalnyj har fått en dom på ogrundade anklagelser menar Europaparlamentet som kallar domen för politiskt motiverad.

Ni som följer EUbloggen vet ju att jag följer EU-skeptiska partiers röstningar i Europaparlamentet. Dock kommer jag inte kunna att redovisa hur det partier som Sverigedemokraterna röstat i just de här voteringarna eftersom ingen begärde omröstning med namnupprop (roll call vote). Då blir det alltid handuppräckning (show of hands). Det är beklagligt att ingen svensk MEP gick in och begärde rcv eftersom det är av vikt att få veta hur parlamentarikerna ställer sig i olika omröstningar, i alla fall (om jag nu får vara egoist) för mitt arbete med att indexera omröstningar som har beröring med Ryssland.

Jag kan alltså inte säga hur SD röstade här i ett skarpt läge, vilket är särskilt beklagligt eftersom det hade varit intressant med tanke på att partiet lagt ett resolutionsförslag i Ukraina-omröstningen. Det var dock inte på långa vägar lika omfattande och skarpt som det som nu röstades igenom, dessutom innehöll Ukrainaresolutionen som vanligt referenser till associationsavtalet med Ukraina, vilket tidigare varit tillräckligt för SD att säga nej till liknande resolutioner.

Och förresten, angående Donetsk – visst känns det länge sedan Spanien slog ut Portugal i semifinalen på straffar i fotbolls-EM 2012…

(PO)

5 tankar om “Skarpt tonfall om Ukraina och Navalny från Europaparlamentet

  1. Är ”Cornucopia” verkligen en trovärdig källa? Bloggen ifråga säger ”igår släpptes informationen” om de ting du refererar rakt upp och ner. Vem som ”släppte”, var och varför sägs inget om.

    Men ta inte detta som ett försvar för Ryssland.

    (Kan ta fel men är det inte den bloggen som bitit sig fast i teorin om ”peak oil” ?)

    • Tack för att du frågar, bra med källkritik! Grundkällan är en officiell talesperson från Ukraina. Det är korrekt att man alltid ska vara skeptisk i krig, det första som dör är sanningen sägs det. Men med övriga indicier med rapporter om stora explosioner, hårda strider, ultimatum mm så valde jag att kontextualisera omröstningen med den uppgiften tillsammans med gasen och Turkiet. Jag valde att länka till Cornuccopia för att det var en levande beskrivning av dessa vapen som både samlade bildmaterial och förklarande text. Mer från grundkällan kan du läsa här http://en.censor.net.ua/news/319891/tos1_buratino_systems_were_supplied_to_terrorists_by_russia_ato_speaker

  2. Pingback: Trendbrott från Winberg & Lundgren: ”Vi röstade ja” | EUbloggen

  3. Pingback: Sverigedemokraterna & Ukraina | EUbloggen

  4. Pingback: Mikael Jansson: ”Jag tänker aldrig vara Putins femte kolonn” | EUbloggen

Kommentarer är stängda.