Kaviardiplomati är ett föga smickrande begrepp som associeras med Europarådet (inte att förväxlas med någon av Europeiska Unionens institutioner). Europarådet, som Sverige var med och grundade, har alla Europas länder som medlemmar utom Vitryssland.
Det är för att citera regeringens hemsida är det ett organ för som uppstod i behov av ”försoning och samarbete för att värna demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer” och vars syfte beskrivs som ”Genom att värna individens rättigheter ska organisationen bidra till fred, stabilitet och säkerhet i Europa.” EU-länderna utgör halva Europarådets medlemsländer, övriga hälften är alltså inte med i EU. Just nu sammanträder Europarådets parlamentariska församling (PACE) i Strasbourg.
den ryska delegationens ackreditering ifrågasätts, ärendet skickas till övervakningskommitten för fortsatt hantering #Pace
— evalenajansson (@evalenajansson) January 26, 2015
Det som Jansson syftar på kan läsas mer om här. Bakgrunden är att Ryssland blev fråntagen sin rösträtt efter Kriminvasionen, men efter kommittébehandling finns nu förslaget att man ska få tillbaka rösträtten även om det finns begränsningar för den Ryska delegationens befogenheter; som att kunna bli rapportör, valövervakare eller representera Europarådet i olika sammanhang. Dessutom säger förslaget att Europarådet kan komma att fortfarande dra tillbaka hela ackrediteringen vid junimötet om inte Ryssland bl a fullföljer sina åtaganden i enlighet med Minskprotokollet.
Ryssland har hotat med att lämna Europarådet om de inte får rösträtten tillbaka. Förslaget har föregåtts av intensivt lobbyarbete från Rysslands sida och stort motstånd bland annat från svenska riksdagsledamöter.
Distributed by the #Russians in #PACE. Arguments for getting the voting rights back? No. Shame on them. Propaganda. pic.twitter.com/JUpaNb8K2b — Kerstin Lundgren (@KerstinLundgren) January 26, 2015
Bevakningen i ryska propagandamedier kring vad som händer i Europarådet har varit intensiv vilket är ett tecken på att Ryssland anser att Europarådet är ett viktigt propagandaslagfält. I västliga medier, som tillmäter Europarådet ringa betydelse, har den stundande omröstningen i plenum knappt uppmärksammats. På svenska så är de enda som skrivit om det just nu (sökning i Google News) illustrativt nog Rysslands Röst.
Man kan se Europarådet som ett lackmustest för kommande avgöranden i EU:s institutioner samt ett fönster för att se retorik, påverkan och agerande.
Unbelievable or not, Pushkov is telling #PACE that there are no #Russians in #easternUkraine. Propaganda machine ongoing
— Kerstin Lundgren (@KerstinLundgren) January 27, 2015
Den svenska riksdagsledamot som twittrar mest om vad som händer i Strasbourg är Kerstin Lundgren (C). Omröstningen väntas ske under onsdagkväll.
(PO)
Pingback: Tsipras första drag en rejäl rysskram | EUbloggen
Pingback: Europarådet behöll status quo i fråga om Rysslands rösträtt | EUbloggen