ANALYS: Tsipras första drag en rejäl rysskram som förhandlingsutspel


Jag, liksom andra, har noterat med stigande förvåning Tsipras första drag som kan beskrivas som ”all in for orthodox brothers”. Grekland och Ryssland har som bekant gamla historiska band.

Först träffade Greklands nya premiärminister Rysslands ambassadör tidigt som bara den, sen gick han offentligt ut och sade att man inte står bakom EU:s senaste uttalande om Mariupol och kritik mot Ryssland. Trots att Atens sherpas var införstådda med det och inte gav någon signal om att nya grekiska regeringen var emot så går Tsipras ut efteråt och säger att man inte var med på noterna.

Den här öppna splittringen är förstås besvärande för EU och något som Ryssland hoppats på ska ske förr eller senare. Jag har cyniskt sett konflikten EU-Ryssland som ett race om vem som står sist, EU:s enighet eller Rysslands ekonomi. Syrizas inställning i Ukrainakonflikten som ett parti som sagt nej till allt om Ukraina finns dokumenterat i EUbloggens Rysslandsindex men finns också mer utvecklat hos Interpreter (som även länkar till bloggen) och Radio Liberty. Där är Tsipras inställning helt annorlunda än exempelvis Vänsterpartiets. Dessutom har man valt sin motsvarighet till höger som regeringsparti, dvs pro-ryska Oberoende Greker.

Min spontana analys är att Grekland nu öppnar stenhårt och höjer insatserna rejält i spelet om skuldlättnaderna. Signalen är att ”om vi inte får en avskrivning så lägger vi block på viktiga frågor”. Om den analysen är rätt kan det sluta riktigt illa när springer in i den Merkelska muren påhejad av Stubb. Än värre är analysen om Grekland nu på allvar är på väg att lämna EU redan från start. Ministerlistan som Wiseman twittrar om lär ju inte få exempelvis Jonas Sjöstedt direkt att göra vågen av lycka (läs ex DN om försvarsministern, samt att regeringen saknar kvinnor)…

TILLÄGG onsdag: Den grekiska regeringen har förutom 10 fullvärdiga ministrar (departementschefer skulle vi kalla det i Sverige) även juniora ministrar som inte fanns med under gårdagens medierapportering. Av de 10 är samtliga män. Men Tsipras har utnämnt 31 juniora ministrar, listan hittar du här, och jag får det till sex kvinnor, även om jag sett andra siffror på antalet segla runt.

TILLÄGG igen: DN:s förra politikchef Henrik Brors påpekar på twitter att de juniora ministrarna ska jämföras med svenska statssekreterare, rätt svar är då fortfarande 0 ministrar.

Här är några röster på twitter:

Så röstade Syriza. Klicka på bilden för se den större.

Så röstade Syriza. Klicka på bilden för se den större.

3 tankar om “ANALYS: Tsipras första drag en rejäl rysskram som förhandlingsutspel

  1. Pingback: 29 januari. Snurrar nu otroligt snabbt i den nedåtgående ryska spiralen. När startar nästa stora krig? | Oroande utveckling

  2. Pingback: Januaritoppen på EUbloggen | EUbloggen

  3. Pingback: Europas femte kolonn träffas i St Petersburg | EUbloggen

Kommentarer är stängda.