Dumans propagandabrev: Hotar hela Europa med krig


800px-Flag-map_of_Russia.svgLÄS HELA BREVET: Rysslands Statsdumas Vädjan februari 2015

Propagandakriget mellan Ryssland och Europa pågår för fullt. Nu har det även nått Sverige via Ryska ambassaden i Stockholm. Brevet är översatt till svenska och är ett uttalande, en ”vädjan”, från Ryska Duman från 23 januari som riktar sig till Europaparlamentet, Europarådets parlamentariska församling, OSSE:s parlamentariska församling och de nationella parlamenten.

Brevet för fram Rysslands bild av ett hotande storkrig som kan drabba 800 miljoner européer och Duman vädjar till adresserade församlingar att ”förena sina ansträngningar för att stävja krisen som redan inneburit elände och förstörelse Sydöstra Ukraina och nu äventyrar själva möjligheten till ett fredligt liv för över åttahundramiljoner européer.”

Syftet torde i första hand vara att försöka öka trycket på folkvalda runt omkring i Europa för att få fram en splittring i sanktionerna och beslutsamheten att möta Rysslands aggressioner. I det spelar Ryssland sitt favoritkort; Stora Fosterländska kriget.

”2015 är ett år av det anmärkningsvärda sjuttioårsjubileet för antihitlerkoalitionens Stora Seger över de tyskfascistiska inkräktarna och dess kumpaner, som avsåg att förinta och erövra hela stater och folk, men tillintetgjordes med den enade folkviljan av Sovjetunionen, Storbritannien, Frankrike, USA och deras allierade.

Minnet av antihitlerkoalitionens soldaters gemensamma bedrift får inte mörklägga vårt stridsbroderskap och en för oss gemensam historia av kampen mot nazismen. Vi skall inte tillåta för arvtagarna till denna brottsliga ideologi och dem som numera står bakom deras rygg, att så split och alienation i de europeiska folkens familj.”

IMG_5505

LEDAR-TV: Klicka på bilden för att se en tv-intervju på Hela Hälsingland.

Förutom att uppmana ”samvetsgrant efterlevande av allmänt erkända principer och folkrättsliga normer, bland annat respekt för mänskliga rättigheter och friheter” vilket Duman inte nämner ett ord med att man själv har minst sagt stora problem med så kommer slutklämmen där det återigen flaggas både för krigshot och 70-årsminnet av segern i andra världskriget.

”Vi uppmanar er, ärade kollegor, att inse på vilken rand världen hamnat inför Segerns sjuttionde årsdag, och att göra allt möjligt för att 2015 inte blir ett år av konfrontation och separation utan av ett återuppbyggt förtroende och förenande av
ansträngningar till gagn för ett enat antifascistiskt och säkert Europa.”

Den enda svenska riksdagsledamot som jag såg följde säkerhetskonferensen i München i helgen var Kerstin Lundgren (C) som är partiets utrikespolitiske talesperson. Jag bad henne läsa och kommentera  brevet:

– Brevet är ju en del av det ryska propagandakriget. Det visar hur djupt de sitter fast i Putinbubblan. Det oroande är väl om de börjar tro på sin egen propaganda, ser spöken där de inte finns. Om de blir sin egen retoriks fångar och fortsätter agera utifrån det, skriver Kerstin Lundgren i ett e-brev.

Att tro att andra ska agera som en själv tror kallas för spegeltänkande (rekommenderar Jägarchefens inlägg om Hotbilder och Spegeltänkande del 1 och del 2). Vi i väst har länge lidit av spegeltänkandet att Ryssland ska agera ekonomiskt rationellt som våra politiker skulle ha gjort.

För mig som följt händelseutvecklingen och relationen mellan EU och Ryssland mer intensivt sedan Rysslands ockupation av Krim så är språkbruket från Duman med det underliggande hotet om att dra ned hela Europa i ett storkrig det som känns mest nytt. Ju högre tonläget blir desto svårare är det att komma ur hjulspåren som kör djupare och djupare.

Den generella kontexten som brevet kommer i, förhandlingarna i Minsk och slutsatser för svenska försvarsförhandlingar skriver jag mer om på ledarplats på jobbet. Dessutom har jag gjort en LEDAR-TV-intervju om brevet.

Jag har även på ledarplats berört Historia som vapen och den ryska propagandan (TV4-kontonen som blev ryska). På EUbloggen finns en rad inlägg som beskriver relationen EU och Ryssland, som Rysslandsindexet, EFDD-tjänsteman avslöjade i påverkanskampanj, Jobbik-MEP spionmisstänkt och så min dystra spådom från i höstas..

11 tankar om “Dumans propagandabrev: Hotar hela Europa med krig

 1. Brevet är ett klassiskt exempel på sovjetisk propaganda. Syftet är att påverka. Det är som poker, kan man vinna något genom att bluffa så prover man. Vad de som är ansvariga för propagandan egentligen tycker är svårare att säga men man kan vara säker på att det är betydligt försiktigare än det som sägs i propagandan.

 2. Det Svenska media landskapet är numera dominerat av ett fåtal aktörer och som i de flesta fall är ägda av den makt kontrollerande grupp som styr nyhetsflödet över hela västvärlden. De ingår i makt kabalerna och det är i princip sex olika företag som äger nyhetsflödet.
  I dessa företag finns vissa namn som utmärker sig och ett av dessa finns här och det är Patrik Oksanen som dessutom nu är Hela Hälsinglands politiske chefredaktör men som även styr och ställer för ett helt landskaps insändare.
  Den av er som inte ser vart det här lutar är både blind och förblindad.
  Vi lever just nu i en demokratur och det blir allt värre. Efter december överenskommelsen är inte Sverige vad det varit och mycket mörka krafter som vill krig tar över.
  Att ett krig kommer mellan Nato och Ryssland är absolut oundvikligt.
  När kriget är över och vi återigen skall slicka våra sår och gråta över de döda skall också räkningar betalas. Dessa räkningar är politiska och vinnaren tar betalt.
  Vill bara påminna om Kalle dussin som skulle sänka ryssen och det gick åt pepparn, nästa gubbe var en minigubbe och hette Napoleon även han fick ta sin lilla svans och fly. Farbror Adolf utnämnde ryssen till Undermänniskor och skulle utrota dem. Ni vet hur det gick.
  Dagens små politiska dumskallar de ser nu Putin och Ryssen som sina fiender och de skall nu besegras med list och propaganda innan kriget kommer. Låt mig bara påminna om att de flesta riktigt stora schack mästarna har varit ryssar.
  Innan ni propagandister för oss allt för långt in i krigets elände betänk att det är kanske ni som får betala räkningen i nästa stora rättegång typ Nürnberg.

  Minns vad Lord Justice sa när domarna föll över nazisterna efter kriget. Nästa gång kan det vara vi som sitter på de anklagades bänk.

  Lasse

  • Några sakfel:
   1) Jag är INTE politisk CHEFredaktör, utan politisk redaktör på HT och ledarskribent på Ljusnan, Ljusdals-Posten och Söderhamns-Kuriren.

   2) Jag styr inte över insändarredaktionen. Den har en egen redaktör.

   3) Att du tycker att det är ok att ett land med vapenmakt ritar om Europas karta på 2000-talet övergår mitt förstånd.

   4) Krig är inte oundvikligt, men krigstrummorna hörs i Moskva, inte i väst.

   • ”Att du tycker att det är ok att ett land med vapenmakt ritar om Europas karta på 2000-talet övergår mitt förstånd. ”

    Inte okej. Men det är enligt dig okej att ett land genom manipulation, mutor och spel bakom kulisserna i ett geopolitiskt spel agerar för att försöka försämra läget för sin motståndare och mer eller mindre driva denne till att ta till våld?

    Låt oss se hur USA reagerar om Ryssland pumpar in flera miljarder dollar i oppositionella rörelser i Mexiko. Dessa störtar presidenten och den nya regeringen närmar sig Ryssland.

    Det är ett skitigt geopolitiskt spel och båda sidor är lika vidriga. USA är bara så mycket bättre på att dölja sin vidrighet.

 3. Pingback: Ryssland hotar med krig! | Min tanke i en tanke

 4. Det är inte propaganda. Som Putin tänker flesta i Ryssland.
  Man kan inte bedöma andra åsikter och säga vad är rätt vad är fel utan att veta grunden, andra kultur, religion. Svårt att hitta rätt i egna familjer ibland och här är mycket farligare situation för alla än man tänker.
  Jag tror alla måste väldigt noga med att lyssna och HÖRA varandra. Försöka lösa problemet och inte förvärra. Tänka själv, framåt och globalt.
  I denna situation, kommer felet att bli mycket dyrt för alla.
  Mvh E

 5. Pingback: Dumabrevet nu i fler svenska medier | EUbloggen

Kommentarer är stängda.