Reinfeldts statssekreterare tar över EU-kommissionen i Stockholm


Foto: Regeringskansliet

Foto: Regerings-kansliet

EU-kommissionens representationskontor i Stockholm har fått en ny chef och man kan säga att det är en statssekreterarrockad det handlar om. Den nya chefen Katarina Areskoug var Fredrik Reinfeldts statssekreterare för EU- och utrikesfrågor 2010-2014.

Alliansens valförlust som gjorde att Areskoug blev av med jobbet gjorde också att den tillförordnade chefen Pernilla Baralt (efter Pierre Schellekens) på EU-kommissionens Stockholmskontor gick till den nya rödgröna regeringen som statssekreterare.

Areskoug var innan hon blev statssekreterare under tre år chef för utrikes- och EU-enheten på Statsrådsberedningen. Tidigare jobb på meritlistan finns två år som gruppchef på UD med utvidgningsfrågor och relationer Central- och Östeuropa och fem års verksamhet vid EU-representation i Bryssel.

Samtidigt sluts cirkeln för Areskoug, som började en gång i tiden som handläggare på EU-kommissionen 1996. Kommissionens kontor får alltså en chef med tung politisk EU-erfarenhet på högsta nivå och med 20 års vana att jobba med EU-frågor.

EU-kommissionens kontor är kommissionens ögon, öron och mun i medlemslandet, och har till uppgift att både sköta kontakter med press och allmänhet i frågor som rör EU-kommissionen men också rapportera till Bryssel kring vad som händer i medlemslandet.

(PO)

Twitterreax: