Juncker-armén är fel svar på rätt fråga


(PO) EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker drog igång en EU-armédebatt i helgen efter en intervju med Welt am Sonntag. På Hela Hälsingland skriver jag i en ledarkommentar att det är fel svar på rätt fråga som Juncker ställer.

Klicka på bilden för att läsa hela texten.

Klicka på bilden för att läsa hela texten på HelaHälsingland.

Att stoppa Ryssland hjälper inte en pappers EU-armé. Särskilt inte om ett land skulle ha veto att sätta in armén. Uttalandet förklarades under måndagen närmare av Junckers talesperson på en pressträff. Samtidigt är tanken långt ifrån ny. Att Juncker är för en gemensam armé är ingen hemlighet. I maj i fjol twittrade han till exempel:

 

Frågan man måste ställa sig är varför kommer utspelet nu. Juncker vet att en armé inte kommer att gå igenom idagsläget, att lobba på frågan är bara dödfött och kan dessutom ge anti-EU-krafter i Storbritannien och Frankrike mer vind i seglen. Uttalandet möttes försiktigt positivt i Tyskland. Jag kan spontant se några förklaringar:

  • Juncker vill skicka en signal till Ryssland (men i mina ögon minst sagt grumlig, luddig och felaktig signal)
  • Juncker vill skicka en signal internt inom EU att få ihop enigheten gentemot Ryssland annars kommer radikalare förslag att läggas.

Inget av förklaringarna känns klockrena, inte med tanke på att det är orealistiskt i nuläget. Juncker och hans kabinettschef ska inte underskattas (och det ska gudarna veta att det gjorde den här bloggen som inte trodde att han skulle bli vald) och det känns som om det finns en pusselbit bakom det här utspelet ännu inte ligger i dager. Kanske någon av bloggens smarta och kunniga läsare kan bidra med en förklaring?

Reaktionerna på utspelet var, minst sagt, blandade:  

 

 

 

Och sen finns förstås de skämtsamma kommentarerna:

(PO)

2 tankar om “Juncker-armén är fel svar på rätt fråga

  1. Eller så är det så enkelt som att han faktiskt tycker så och tar omvärldsläget som en chans att lobba för en ståndpunkt som han länge har haft i alla fall. ”Om inte nu, så när?” så att säga.

Kommentarer är stängda.