Rysslands-sanktionerna blir huvudvärken på veckans toppmöte


Donald Tusk FOTO (C) European Union 2014 EP

Donald Tusk FOTO (C) European Union 2014 EP

I slutet veckan är det dags för Löfven & gänget att samlas för ännu ett europeisk toppmöte. Tre frågor står på agendan, Energiunionen, Utrikesrelationer och ”europeiska terminen”. EUbloggen har läst ett utkast på slutsatser till stats- och regeringscheferna.

Vi börjar med utrikesrelationerna…

Utrikesrelationer – Ryssland & Ukraina

I utkastet EUbloggen har sett är det framför allt inom utrikesrelationer som arbete återstår innan det finns en enighet. På fråga om sanktionerna mot Ryssland är det för närvarande tomt. Det är också den fråga som lär dominera toppmötet eftersom EU:s oenighet är uppenbar. Länder som Grekland och Cypern har aviserat att de vill slopa sanktionerna och inte förlänga medan Italien och Österrike beskrivs som tveksamma. Rådets ordförande, polacken Donald Tusk, vill knyta sanktionerna till Minsk II som redan brutits av de ryska trupperna ca 1100 gånger enligt Ukraina.

Tusk utövar inför toppmötet ett hårt tryck för att få enighet, och kallar bland annat en urvattning för ”appeasement” med tankar som leder tillbaka till München 1938. EU-ledare som vill ge Putin ännu en chans beskrivs som naiva eller rent av hycklare.

Tyskland och Sverige tillhör länder som vill förlänga sanktionerna. Sanktionerna löper ut i juli och det troliga är att ett beslut kommer först på junitoppmötet. På det här mötet gissar EUbloggen att det kommer skrivningar som lämnar avgörandet till junitoppmötet men som i ord kommer fortsätta vara tydliga. I skrivningarna som ligger i utkastet understryker EU det ryska ansvaret för att implementera Minsköverenskommelsen och att EU kommer att fortsätta stödja Ukrainas reformprocesser.

Toppmötet ägnar också den ryska informationskrigföringen särskild uppmärksamheten och inbjuder ”the High Representative, in cooperation with Member States and EU institutions, to prepare by June an action plan on strategic communication in support of media freedom. The establishment of a communication team is a first step in this regard.”

Utrikesrelationer Östliga Partnerskapet

Toppmötet gör även ett uttalande inför det Östliga Partnerskapets toppmöte senare i vår i Riga. Här säger stats- och regeringscheferna att man är för fortsatt arbete i ökad rörlighet, mellanfolkliga kontakter, öppna marknader och statsbyggande.

Utrikesrelationer Libyennbg

Här finns ännu inget skrivet i slutsatserna på toppmötet. Frågan var uppe på utrikesministermötet (vars slutsatser finns här). Här är det utrikeschefen Mogherinis tankegångar om att skicka trupp till Libyen för att stabilisera landet som möts av skepticism. Skulle det bli fråga om en EU-insats kan det handla om att den svenskledda stridsgruppen sätts in.

Energiunionen

Tätt sammanknippat med EU.s relation till Ryssland är energiunionen, även om det officiellt inte alltid sägs rätt ut. Det handlar om att effektivisera energimarknaden och minska flera EU-länders beroende av rysk gas.

Toppmötet kommer i sitt uttalande slå fast att EU är fast inriktat på att bygga en energiunion och att man vill skynda på processen att bygga ihop energimarknaden. Dessutom gör man ett uttalande om att satsa på europeisk diplomati för att nå resultat på det globala klimattoppmötet i Paris i slutet av året.

”Europeiska terminen”

Här kommer rådet att diskutera den ekonomiska situationen och fonden för strategiska investeringarna (EFSI). Dessutom blir det avrapportering om hur förhandlingarna med USA om frihandelsavtalet TTIP fortskrider. Toppmötets formulering är en uppmaning att nå ett avtal och att kommunicera ett avtals fördelar bättre:

”The EU and the US should make every effort to conclude negotiations on an ambitious, comprehensive and mutually beneficial agreement by the end of the year. Member States and the Commission should step up efforts to communicate the benefits of the agreement and to enhance dialogue with civil society.”

Övrigt:

Greklands Tsipras sägs vilja krascha toppmötet genom att få in landets ekonomi som ett ärende, något som Tusk håller emot enligt medierapporterna.

(PO)

2 tankar om “Rysslands-sanktionerna blir huvudvärken på veckans toppmöte

  1. Pingback: Tsipras tidigarelägger Moskvabesök | EUbloggen

  2. Pingback: Oklarheter om EU-mandatet i Libyenfrågan | EUbloggen

Kommentarer är stängda.