SD:s huvudvärk med ”Putinisterna” gammal historia avslöjar Expo


sd

Bad Expo om hjälp.

EUbloggen har i flera inlägg diskuterat SD:s så kallade ”Putinister” utifrån ett synsätt att det finns en grupp i partiet i Europapolitiken har samma synsätt på relation EU-Ryssland som ex Le Pens Nationella Fronten. Flera av dessa är så kallade ”identitärer” en grupp som står längre till höger i SD. Läs mer i exempelvis Stormvarning i SD.

Nu avslöjar Expo på sin blogg att SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson redan i december 2013 (när Karlsson var riksdagsman) ville ha Expos hjälp att kartlägga grupperingen i partiet som anses vara närstående Patrik Brinkmann, bokförlaget Arktos (som ger ut Alexander Dugin) och tankesmedjan Motpol där bland annat den ur SD uteslutne Patrik Ehn numera är verksam.

I brevet till Daniel Poohl på Expo beskriver Karlsson gruppen som en ”ulv i fårakläder” och att dom är ”farligare än vad sådana grupper brukar vara eftersom det är intelligenta, stabila och strukturerade människor som är skickliga på marknadsföring att maskera sin radikalism.”

Expo väljer nu att publicera brevet för visa på SD-ledningens dubbelspel, å ena sidan kritisera Expo ”för vänsterextremism” och porta Expo från att bevaka landsdagarna medan man samtidigt  ber om hjälp för att rensa ut ideologiska avvikare.

Expos blogginlägg lär kasta ved i brasan i den interna konflikten i SD där grupperingen som gillar Front National kan luta sig mot att det går bra för fransmännen, ja riktigt bra.

Nationella Fronten har stark medvind i lokalvalen på söndag. Marine Le Pen som är Europaparlamentariker har också gett sig på den svenska nationalikonen Zlatan som i ett utbrott på domaren drog till med att Frankrike var ett skitland. Detta hamnade i den franska valdebatten när Le Pen konstaterade att tyckte man så kunde man ju lämna Frankrike.

Nationella Fronten väntas bli största parti visar opinionsmätningarna i Frankrike. Regerande socialisterna väntas göra ett katastrofval.

För EU och Europeisk säkerhet är det en isande kall signal.  Både för att Le Pen är en svuren fiende till EU och för att partiet är beroende av ryska pengar och röstar i enlighet med Rysslands intressen.

(PO)