Europas femte kolonn träffas i St Petersburg


Just nu träffas Europas mest utpräglade och öppna femtekolonn för ett möte i Ryssland tillsammans med ryska nationalister. Den officiella titeln på mötet är ”Internationella ryska konservativa forumet”. Bakom arrangemanget står partiet Rodina, även om det finns en mellanhand i arrangörsledet. Det bör i sammanhanget noteras att Rysslands förste vice premiärminister Dmitrij Rogozin var tidigare partiledare för just Rodina, Moderlandet, kopplingen rakt in i Kreml är alltså uppenbar.

Gemensamt för deltagarna är att de ställer sig bakom Putins och Rysslands agerande och att de alla står långt ut på kanten politiskt.

deltagarlistan kan vi notera några Europaparlamentariker.

…samt förra MEP:en Roberto Fiore.

Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson deltar också. Jacobsson har ju lyfts upp av ryska medier som Russia Today. Svenskarnas parti är bildat, som uppmärksamma läsare påpepkat, från det nedlagda Nationalsocialistiska fronten.

På plats finns också danska nazister och Nick Griffin från British National Party. Framför allt handlar det om partier som är med i den nybilda europeiska fascistorganisationen APF, Alliance for Peace and Freedom (obs länk till organisationens hemsida) som bildades officiellt i februari i ett konferensrum i Europaparlamentet (obs länk till Svenskarnas Parti).

Det handlar alltså om ett gäng nazister, rasister, fascister och antisemiter som träffar sina ryska kompisar. Mötesdeltagarna är alltså extremt utpräglade och de i sammanhanget mer ”moderata” Putinvänner både till höger och vänster som Front National, FPÖ, KKE, Syriza, UKIP, Die Linke, Oberoende Greker mfl inte ens vill ta i de deltagande partierna med tång eftersom sammanhanget är för brunsvart för dom. Detta trots att det är partier som på olika sätt haft nära kontakter med Putinregimen, agerat som nyttiga idioter som valobservatörer på Krim och i Donetsk/Luhansk eller i största allmänhet uttryckt sympatier och stöd. (OBS detta stycke har uppdaterats pga otydlig syftning).

Från den ryska sidan sidan deltar Alexander Kofman som är så kallad utrikesminister i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk, alltså en Terijoki-regim för 2010-talet. I sammanhanget är det intressant att fortsätta att se hur vissa delar av den Putinvänliga-vänstern i bland annat Sverige fortsätter att ge stöd åt ”folkrepublikernas kamp mot fascismen” när många av Europas nazister är på Rysslands sida i konflikten.

Uppdaterat 1: Även Svenska Motståndsrörelsen uppger på sin hemsida att de deltar i mötet.

Uppdaterat 2: Har haft en diskussion med Donbassföreningen som säger sig kämpa mot ”fascismen i Kiev” om vilket sällskap som Donetskgänget befunnit sig idag. Nedan ett smakprov, men läs hela tråden här.

Det som kan tilläggas och som inte framgår i vår diskussion är att det finns naziförband på Donbassryssarnas sida också. Till exempel har det ryska nazistpartiet RNE åtskilliga frivilliga på plats på den ”ryska” ”antifascistiska sidan”. Kontakterna mellan ryska nazister, europeiska nazister (ff a från länder som aldrig varit ockuperade av Ryssland) och Donetsk-regimen är alltså väl etablerade. Buzzfeeds reporter på plats i St Petersburg twittrade ut en bild på den euroasiatiska swastikan som Donbassfolket delade ut till sina vänner.

(PO)

PS Fler tweets:

3 tankar om “Europas femte kolonn träffas i St Petersburg

  1. ”Från den ryska sidan sidan deltar Alexander Kofman som är så kallad utrikesminister i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk”

    Vad då ”så kallad utrikesminister”? Vad ska han annars kallas? Gruvarbetare?

    Han ÄR ju deras utrikesminister.

    Och sedan ”självutnämnda folkrepubliken”? Vilka länder har inte utnämnt och hävdat sin egen suveränitet? Skulle Egypten ha utnämnt Donetsk åt Donetsk folk? Kan vi utnämna Skottland självständigt åt skottarna?

    • Lika lite som jag betraktar Stalins marionetter i Terijokiregimen 1939 som en laglig regering betraktar jag de självutnämnda folkrepublikerna som lagliga. Här står vi på olika sidor av historien.

  2. Pingback: SD lade ned rösterna i Ukrainaomröstningen | EUbloggen

Kommentarer är stängda.