Medieuppgifter: Tummen ned för Tsipras lista


Enligt det nederländska public servicebolaget så gör den gamla trojkan (som inte ska heta trojkan längre) troligen tummen ned för den grekiska listan som skulle ge Grekland ett ekonomiskt andrum. EU-institutionerna anser att förslagen är otillräckliga och att de föreslagna åtgärderna ger effekt på lång sikt och inte här och nu där de behövs.

Ett tecken på missnöjet med den grekiska regeringens arbete är läckor till en flamländsk finanstidning att grekerna bara lämnat in ett excelblad med siffror tillsammans med en muntlig redogörelse. Om den uppgiften stämmer är det inte svårt att förstå att kollisionen kommer.

Det ska tilläggas och understrykas att ingen av uppgifterna är bekräftade i skrivande stund.

Grekland kommer att ha slut på pengar runt 20:e april och med tanke på att det nu infaller påsk så börjar tiden bli kort. Det, tillsammans med att Tsipras har ett möte i Moskva inplanerat 8:e april med Putin, gör att känslan blir att den grekiska regeringen nu egentligen säger till EU att vi synar bluffen att ni låter oss sjunka och vi höjer insatsen.

”The Greek Gamble” är påväg mot vad fler bedömare nu kallar för Grexident, Greklands oavsiktliga och ofrivilligt lämnande av Eurozonen genom att Tsipras spelat högt och förlorar.

Vad som händer i svallvågorna om Grexident blir utfallet kan vi bara spekulera i. Men att Grekland åker ned i ett argentiskt moras är inte otroligt. Runt hörnet, när Tsipras misslyckas, väntar nazisterna i Gyllene Gryning.

Fortfarande kan allt lösa sig, om Greklands ledning inser att de inte är oumbärliga och att ingen vill hjälpa någon som inte hjälper sig själv.

Rekommenderar ”Politik i Grekland” av Haralampos Karatzas för läsning om ödesveckan.

UPPDATERAT:

Fler har nu rapporterat om samtalen som inte kan sägas gå bra. Signalen från Tyskland är tummen ned. Dessutom har Tsipras hållit anförande i parlamentet där budskapet är fortsatt höga insatser.

I en analys av läget skriver den ledande dagstidningen Kathimerini att det är en farlig förhandlingsstrategi att säga att Grekland inte har nåt emot att lämna euron:

In the leftists’ view, the lenders have too much to lose by not accepting most of the Greek demands for an end to austerity and the kind of reforms envisaged by the SYRIZA-Independent Greeks (ANEL) government. “It is not worth destroying the euro project for a few billion euros. This is peanuts for them,” says a senior SYRIZA party member. 

As a matter of fact, it looks more suicidal given the dire consequences for the country and the government seems to understand that.

Fler dåliga saker:

Fitch Ratings har sänkt Greklands kreditvärdighet två steg till CCC, det är sju steg under ett betyg som rekommenderar investeringar.

50 miljarder euro har lämnat landet i kapitalflykt på tre månader.

(PO)

2 tankar om “Medieuppgifter: Tummen ned för Tsipras lista

  1. Pingback: Här är den grekiskan listan | EUbloggen

  2. Pingback: Grekland: Nya listan & är pengarna slut om fem dagar? | EUbloggen

Kommentarer är stängda.