Paulsen slutar på topp


Herr & fru Gris, Federley (C) och Paulsen (FP).

Herr & fru Gris, Federley (C) och Paulsen (FP).


I torsdags såg jag EU-politikens grand old lady, även känd som rikstanten eller fru gris på ett seminarium om antibiotika. Det handlar förstås om Marit Paulsen (FP). Hon berättade om det direktiv som hon jobbar med, som är en sammanslagning av 39 olika lagstiftningar som ska bli en lagstiftning för djurskydd. Och när hon gjorde det och hur nära det var att komma i mål tänkte jag att det är nog det sista hon gör i EU-politiken. 75 år ung, men med en kropp som är sliten av diabetes, pacemaker och åratal av resor är det inte så överraskande att Paulsen skulle lämna.

I lördags kom bekräftelsen. Paulsen lämnar vid årsskiftet och Jasenko Selimovic.

– Felet är en gammal kropp. Det är lite svårt att bo i den, och det är väl så att jag har alla diagnoser feta, medelålders välfärdsmänniskor har, sade Paulsen under Riksmötet i Västerås när hon meddelade sin avgång.

Innan Paulsen lämnar över stafettpinnen till Selimovic har hon sitt livs sista lagpaket kvar. Det ska bli klart till sommaren är det tänkt och sedan bör det gå igenom före årsskiftet. Det återstår fyra större knutar att lösa, däribland märkning av hästar, berättade Paulsen under seminariet på Europahuset.

– Det är ju från slakt till travhästar som en värda en förmögenhet. Det är ju individuella i värde på ett annat sätt än grisar.

För Paulsen är lagpaketet en milstolpe, ett värdigt sista värv att kunna sluta på topp. Och med sista lilla spurten kvar är hon nöjd, väldigt nöjd.

– Trodde aldrig, aldrig att vi skulle få igenom en så tydlig lagstiftning. Det är en fantastisk framgång, första gången djurens välbefinnande sätts i första rummet.

Bland annat hoppas Paulsen att antibiotikaanvändandet i djurhållningen ska minska. Tillsammans med bättre hygien är det två viktiga steg att motverka resistens.

Läs mer om Marit Paulsen här.

Några röster om Paulsen:

– Under det år vi jobbat tillsammans har jag lärt mig otroligt mycket. Jag suger upp hennes mångåriga kunskap som en svamp. Och hon är generös att dela med sig. Många gånger har jag också skrattat så tårarna kommit. Hon är inte bara en av de smartaste utan också roligaste jag känner. Jag har i Marit funnit en god vän och tantkompis. Ska sätta värde på varje dag vi har kvar. Tack för att du finns Marit och är den du är, europaparlamentariker Fredrick Federley (C) på Facebook.