Ridå Grekland


Jag har skrivit spaltmil om Grekland.

Nu när det har inträffat som man kunde frukta när Grekland inte klarade att välja president i december och nyval utlystes har nu inträffat. Kraschen är här. Och ett nytt kapitel efter krocken ska skrivas.

När Greklands premiärminister Tsipras gick ut och sade att man ska hålla en folkomröstning nästa fredag om budet gick luften ur. Särskilt eftersom den grekiska delegationen plötsligt lämnade förhandlingarna i Bryssel och beskedet blev känt därefter.

Eurogruppens tålamod tog slut. Tisdag är en absolut gräns och slutbudet är lämnat. Ett halvår av grekiskt förhandlingsstök gjorde att det inte fanns förtroende nog att ge Grekland fem dagar till att hålla folkomröstningen. Den grekiska regeringens uppsåt misstroddes helt enkelt, och frågan man nu i kväll kan ställa sig är om Tsipras & Co kör landet i diket medvetet eller att chansningen att få motparten att blinka först inte gick hem och att man blivit sin egen politiska retoriks fånge. Vad som händer nu är skrivet i stjärnorna. Parterna uppger att man håller dörren öppen in i det sista (skrev för en tid sedan om att det kommer att bli stök in i kaklet) men det är svårt att se hur just nu det ska gå i lås.

Kommande dagar är jag i Almedalen. Euron och Grekland seglar nu snabbt upp som en av de stora snackisarna och lär nog stöka i en hel del spinndoktorers publiceringsplaner. Jag kommer att återkomma med mer Grekland från Almedalen, men för nu sparar jag analyserna och låter er ta del av andras reaktioner.