Europaparlamentet har nu röstat om ett betänkande av Julia Reda om Upphovsrättsreform inför att kommissionen senare i år ska komma med förslag (alltså ingen bindande lagstiftning i nuläget, utan ett sätt att påverka kommissionens förslag). Mest omdiskuterat har varit en formulering om ”panorama”, där arkitekter och konstnärer ska ha upphovsrätt vid avbildning av deras offentliga konst. Hårddraget, ingen selfie på instagram (eftersom det är en kommersiell plattform) framför Turning Torso i Malmö. Det här finns i lagstiftningen i enskilda EU-länder idag.
Men formuleringen röstades alltså bort och finns inte med i den icke bindande resolutionen.
Så här skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande om resolutionen:
”Bilder av offentliga byggnader och konstverk
När det gäller rätten att skapa och offentliggöra bilder och fotografier av offentliga byggnader och konstverk röstade ledamöterna för att behålla nuvarande situation genom att rösta ner förslaget om att kräva förhandstillstånd från upphovsmännen när sådana bilder används för kommersiellt bruk. Enligt gällande EU-lagstiftning kan enskilda EU-länder införa, eller inte införa, så kallade panoramaundantag i sin nationella upphovsrättslag.”
Läs mer om betänkandet hos rapportören Julia Reda.
(PO))
Är det verkligen korrekt att privata sidor på Facebook och Instagram, eller bloggar på wordpress eller någon annan gratistjänst skulle betraktas som kommersiella?
De som är rädda för tankegångarna menar att eftersom det är kommersiella plattformar med reklamintäkter så kan det leda till att upphovsmän riktar ersättningsanspråk. Eftersom det 1) inte finns något EU-förslag 2) Ingen lagtext och 3) så klart ingen juridisk prövning av domstol av den högst eventuella (och förhoppningsvis aldrig föreslagna) lagtexten så blir det mest spekulation…