Ingen bra dag för Europas samtalsklimat


Det är har varit en nedslående dag när det gäller uttalanden från svenska Europaparlamentariker.

Marita Ulvskog hoppade på Finlands finansminister Alexander Stubb på ett sätt som får betraktas som ett lågvattenmärke i kommunikation mellan svenska och finländska politiker på europeisk nivå. Jag kommenterar det här.

Sedan noterar jag att Cecilia Wikström (FP) vevar, inte utan poänger i sakfrågan, på mot Ungerns beslut att bygga en mur mot Serbien för att stoppa flyktingar. Wikström säger till DN: ”Det är värre än Berlinmuren”, och det verkar inte heller vara felciterat utan Wikström kommenterar det även på sin FB-sida.

Problemet med uttalandet är att Berlinmuren syftade till att stänga människor inne i en diktatur, inte att stoppa illegala försök av västtyskar som ville ta del av det socialistiska paradiset DDR bakom muren (för att uttrycka sig lite ironiskt).

Därför är liknelsen fel och hamnar snett, så nej – Ungerns mur är inte värre än Berlinmuren. Däremot kan man säga att Ungerns mur är den värsta sen Berlinmuren…men det är något annat.

Så sammantaget, ingen bra dag för Europas samtalsklimat. Vi kan prata om problemen inom EU utan att ta till överord eller historiskt felaktiga liknelser.

(PO)

2 tankar om “Ingen bra dag för Europas samtalsklimat

Kommentarer är stängda.