PNR gick igenom LIBE – och jag gästade Aftonbladet TV


Klicka på bilden för att se klippet hos Aftonbladet

Klicka på bilden för att se klippet hos Aftonbladet

Passagerardataförslaget har nu gått igenom LIBE – justitieutskottet i parlamentet. Jämfört med kommissionens förslag som röstades ned redan 2013 i LIBE så innehåller den uppdaterade versionen från utskottet fler avgränsningar om vad och hur persondata för flygningar får lagras (läs mer på parlamentets hemsida).

Förslaget gick knappt igenom med 32 röster mot 27. Mandatet att förhandla om en uppgörelse med ministerrådet gick igenom med 36-14, med åtta som avstod.

Cecilia Wikström som tidigare tillhört det kritiska lägret var efteråt nöjd med uppgörelsen:

– Europaparlamentet sätter i dag standarden för framtida system för behandling av personuppgifter i brottsbekämpande- och säkerhetssyften. Vi uppnådde en strikt begränsning av användning av uppgifter för vad som är nödvändigt och proportionerligt. Det kommer inte att inhämtas en massa och urskillningslös data, utan målinriktad och riskbaserad information, skriver Wikström på sin blogg.

De gröna gruppen, där Bodil Valero (MP) ingår var efteråt djupt kritiska. På de grönas hemsida menar Jan Philipp Albrecht att beslutet är ”skamlöst” och att om skrivningen blir verklighet så kommer det direkt bli en fråga för EU:s domstol eftersom datan som hämtas in blir alldeles för omfattande.

– Det är grava överträdelser som strider mot all rättspraxis och åsidosätter EU-domstolens beslut, säger Valero. Om beslutet träder i kraft innebär det att alla flygpassagerare inom EU primärt klassificeras som misstänkta och deras personuppgifter granskas, skriver Bodil Valero i ett pressmeddelande.

Anna-Maria Corrazza Bildt däremot var kritisk till att inrikesflyget (inom EU) föll bort. Förövrigt är den svenska regeringens ståndpunkt här att även om det inte blir EU-lagstiftning för inom unionsflighter så måste det lämnas ett utrymme för medlemsstaterna att själva kräva in uppgifterna.

Både den nuvarande och den förra svenska regeringen har varit väldigt positiva till att få PNR på plats, vilket gör att det finns en splittring här mellan inrikesminister Anders Ygeman (S) och hans regeringspartners parlamentariker i Bryssel.

ab2

Amie Bramme Sey & Cecilia Benedelle är #ABmorgon-programledare som bjöd på ett roligt och fartfyllt samtal.

En annan intressant svensk spaning är att i det här området så har Sverigedemokraterna inget emot överstatlighet. Kristina Winberg (SD) som är EFDD:s skugga ville gå längre än dagens skrivning och exempelvis gärna se att lagstiftningen omfattar färjetrafik.

Tidigare under dagen gästade jag Aftonbladet-TV:s #ABmorgon och pratade om konfliktlinjerna mellan rådet och parlamentet, och mellan de som vill registrera mer och de som är djupt oroade över datalagringen. Du kan se det klippet här.

Samtalet hos Aftonbladet hoppas jag blev både fartfyllt och överskådligt för er som tittar på klippet, och att det är en bra introduktion till ämnet och vilka prinicipella tuffa och viktiga gränsdragningar som måste in.

Vi kommer i samtalet in på bland annat frågeställningar som rör vilka typ av brott, lagringstider och det faktum att andra länder ställer krav på att flygbolagen lämnar ifrån sig data.

Fler reax på LIBE-beslutet: