Greklands folkomröstning får världens blickar


Foto © European Union 2015 - EP

Tsipras Foto © European Union 2015 – EP

Det har skrivits spaltmil inför dagens folkomröstning, spaltmil om vems felet är, spaltmil om vad som händer vid ett ja och ett nej, och spaltmil om ja eller nej är bäst för Grekland och Euron.

Under Almedalsveckan är det framför allt Vänsterpartiets företrädare som försvarat partikamraten Tsipras och varit kritisk mot trojkan i diskussioner medan kritiken varit åt motsatt håll från mitten/höger.

För den som vill veta mer om vad jag tänker/tycker/säger läser bäst tidningarna i Hälsingland i lördags eller dagens Dalarnas Tidningar där min text om det grekiska dramat publicerats. Det går även att läsa på nätet här. Min slutsats är att eftersom grekiska regeringar, varken tidigare eller nuvarande, genomfört nödvändiga reformer så är det bästa för Grekland, Eurogruppen och för EU som helhet att Grekland i ordnade former om något år lämnar eurosamarbetet men kvarstår i EU. Det här kan så klart ändra sig om en grekisk regering vill göra sin del av tangon, då bör även Grekland belönas med vissa skuldavskrivningar, men först efter leverans.

(PO)