Om Eubloggen

Eubloggen analyserar, kommenterar och berättar om EU inifrån och utifrån. Bloggen lever ett omväxlande liv, perioder av hög aktivitetet har varvats med mer avsomnade perioder. Ambitionsnivån 2014 är minst ett dagligt inlägg.

Vanligast förekommande som skribent är Patrik Oksanen. Patriks inlägg är postade av P och oftast signerade med (PO) under. Patrik är journalist som tidigare varit EU-korrespondent i Bryssel för SVT:s regionala nyheter 2006-2007 (jobbade på SVT 1996-2007) och som Nyhetschef Tv4Nyheterna Uppsala 2007-2011. Under perioden 2011-2014 var Patrik verksam med IT-startupen, Sportwire, ett socialt videonätverk för sport, men också inhoppande nyhetsredaktör på TV4Nyheterna 19 & 22 och TV4News och frilansjournalist med inriktning på EU som medverkat i TV4, UNT, Expressen, Gefle Dagblad, Dalarnas Tidning, Hudiksvalls Tidning, Allehanda och SR Västernorrland.

I september 2014 började Jacob Hederos medverka som gästskribent. Jacobs inlägg är postade av JacobHederos.

Övriga inlägg står Björne Hegefeldt (BH) för. Björne arbetar idag på Tillväxtverket med koordineringen av Sveriges genomförande av EU:s Strategi för Östersjöregionen. 2005-2010 bodde han i Bryssel där han bland annat varit ansvarig för den svenska desken på DG REGIO.

Programförklaring från bloggstarten:

I den här bloggen får du läsa blandningen av en journalists och en tjänstemans perspektiv. Lokala svenska frågor, som berörs av EU och som berör EU är något som ligger oss varmt om hjärtat. Här blir det litet mer vattendirektiv än fördragsanalyser och något mer av regionernas Europa än Toppmötenas Europa.  

De åsikter och analyser som för fram på denna blogg är dock enbart författarnas egna och ska inte kopplas samman med respektive arbetsgivare. Våra inlägg är dessutom personliga, men vi har valt att dela plattform för att skapa en blogg som uppdateras tillräckligt ofta så att den kan bli ett intressant komplement för den som vill veta mer om vad som händer inom EU.

Med tiden har det blivit en blogg som också följer det politiska spelet med svenska ögon, med nordisk tyngdpunkt. En viss förkärlek finns att försöka lyfta fram andra perspektiv än de som hörs oftast. Skriver alla stora medier om någonting just nu så kommer inte EUbloggen att skriva om samma sak, i alla fall inte på samma sätt. Och sen kan det förstås bli blogginlägg om allt mellan himmel och jord – bara det har en EU-koppling.

Läs vad andra har sagt om EUbloggen.

5 tankar om “Om Eubloggen

  1. Hur kan någon tycka att EU är trovärdigt när man för våra skattepengar varje månad helt i onödan fraktar personal och papper ner till Strasbourg. Är det att tänka på miljö samt att vara varsam med skattebetalarnas pengar.

  2. Jag har en viktig ärende till EU och Sveriges tolkning EU-lagen 1408/71 fri rörlighet.Sverige bor ca 400 000 finländare och många andra EU-medborgare.Detta gäller personer som i sverige har beviljad varaktig sjukersättning(tidigare förtids-sjukpension) och får intjänade arbetspension från andra EU-land.gäller beräkning dessa EU-pension Sverige tolkar EU-lagen fell stider hårt mot EU-lagen och rätten intjänade pension från andra EU-land och missgynnar att man har utövat sitt fri rörlighet.Sverige minskar varaktig sjukersättnings beloppet hela den intjänade pension beloppet från andra EU-land,fast man inte får något ersättning eller förmån den tiden som man har bott och arbetat andra land och altrig kommer nå här i sverige fulltpension just att man har arbetat den andra landet.har fått flera år nu sjukersättning i sverige samt intjänade arbetspension från finland.nu året 2009 sänker försäkringskassan min varaktig sjukersättning(summan varit samma sen 2004) grunt pension från Finland (sen 2004) hela finska pension beloppet.Nu jag har inget nytta min intjänade pension från Finland.vill verkligen att ni tar detta ärendet som stider mitt rätt intjänade pension och missgynnar att har flyttat till sverige

  3. Pingback: Putin has friends on Europe’s far right and left (but mostly right) – Quartz

Lämna en kommentar