Fi kan bli invald för första gången, men får inte sin första parlamentariker


Nu när Fi i SVT:s mätning inför Europaparlamentsvalet nått en bit över 3 procent och har medvind i seglen är det lätt att slinta med tungan och säga att Fi för första gången har chans att ta plats i Europaparlamentet.

Om Fi får ihop tillräckligt många röster för ett mandat är det första gången som partiet får en representant invald i parlamentet, men partiet har haft representation i Europaparlamentet 2006-2009.

Under de åren satt Maria Robsahm (tidigare Maria Carlshamre) i parlamentet och företrädde partiet. Maria Carlshamre, som hon hette i valet 2004, blev invald som Folkpartist men bytte parti när partiledningen ville att hon skulle lämna ifrån sig sin parlamentsplats när hon dömdes till villkorlig dom för bokföringsbrott efter en konkurs.

Hennes tid i parlamentet kan inte beskrivas som någon större framgång, personliga skäl gjorde att hon kom att ha förra mandatperiodens lägsta närvaro. Politiskt innehade hon ett rapportörskap, i ett icke lagstiftande ärende (parlamentsarbetet kan förenklas vara uppdelad i a) lagstiftande ärenden b) icke lagstiftande ärenden som är mer av karaktären opinionsyttringar). Den som vill fördjupa sig i Robsahms tid i parlamentet hittar henne här.

Fi fick 2,2 procent i Europaparlamentsvalet 2009, alltså en procentenhet under vad mätningen i SVT visade (oklart om ökningen ligger inom felmarginalen. SVT har valt att inte redovisa felmarginalen). Den gången var det istället Piratpartiet som tog vinden i seglet och susade förbi till en stor skräll. Fi missgynnades troligen av den negativa rapportering som var kring Maria Robsahm och hennes insats i parlamentet 2009. Frågan är om det blir ombytta roller 2014, Fi snuvar PP på mandat istället för tvärtom…

(PO)

PS Har twitterfrågat Fi vilken partigrupp som är deras förstahandsval vid ett mandat, ALDE (liberalerna, där FP & C sitter) som förra gången eller annan, återkommer vid svar.

 

2 tankar om “Fi kan bli invald för första gången, men får inte sin första parlamentariker

  1. Pingback: Schyman siktar på Grön federalism eller Röd EU-skepticism | Eubloggen

  2. Pingback: Det här vill inte Feministiskt Initiativ att du läser | Eubloggen

Kommentarer är stängda.