Motgång blir framgång för Tibor Navracsics


Skrattar bäst som skrattar sist FOTO © European Union 2014 - Source EP

Skrattar bäst som skrattar sist FOTO © European Union 2014 – Source EP

Tibor Navracsics drog vinstlotten i andra chansen i #EPHearings2014. Ungraren från EPP är föreslagen att få nitlottsportföljen Kultur-, utbildnings, ungdoms- och medborgarfrågor men efter dagens omröstning i Kulturutskottet så står det klart att han har chansen att bli uppgraderad. Utskottet underkände honom visserligen för den tilltänkta portföljen men anser att han är lämplig som kommissionär, om han inte har medborgarskapsfrågorna.

Röstsiffrorna var jämna 14 emot och 12 för, och för kritiker som Cecilia Wikström (FP) som sett medborgarskapsfrågorna i ungrarens hand som direkt olämpligt var det en seger.

Cecilia Wikström Foto (C) Europeiska Unionen 2014 EP

Cecilia Wikström          FOTO (C) EU 2014 EP

– Tibor Navracsics har varit en av nyckelpersonerna i den nuvarande ungerska regeringen, både som gruppledare i parlamentet och som ledande minister i Viktor Orbáns regering. Den regering han företrätt har flera gånger fällts i EU-domstolen efter att ha inskränkt rättssäkerheten och de demokratiska rättigheterna genom att bland annat ha infört censurlagar som reglerar medierna, säger Wikström i ett pressmeddelande.

– Under utfrågningen i förra veckan övertygade Navracsics oss inte om att han är villig att ändra sin politiska kurs och trovärdigt försvara de europeiska värderingar som det europeiska samarbetet vilar på. Hade han varit en så stor människorättskämpe som han utger sig för att vara så hade han inte ingått i Orbáns regering utan stått på barrikaderna och lett oppositionen. 

Och en seger blir det också paradoxalt nog för Navracsics. Med tanke på att fler kommissionärer är i blåsväder, som Miguel Arias Canete, Vera Jourova och Alenka Bratusek så slår CULT upp dörren på vid gavel för en avancerad kohandel om portföljbyten (MAD-scenario 2) för att rädda ansiktena på samtliga inblandade.

Vinnaren i den omflyttningen kommer Navracsics att vara. Så EUbloggen misstänker att bakom stängda dörrar ler nog den förra utrikesministern och tackar CULT för hjälpen att få ett uppgraderat jobb i EU-kommissionen. Bort med kultur och medborgarskap, och kanske in med lite energi och klimat eller något annat med mer lagstiftningsärenden i sig.

Sämsta scenariot nu ikväll för Tibor Navracsics är att det inte blir något stort byte av portföljer, och att han blir kvar med kultur- och utbildningsfrågorna medan medborgarfrågorna läggs på någon annan kommissionär, vilket han antagligen är rätt nöjd med ändå med tanke på den kritik som riktats mot honom den senaste månaden.

En del i parlamentet tror nu ikväll att Navracsics ska ryka helt och hållet (att han väljer att kliva av eller att Juncker ber Orban om byte). Eubloggen tror inte på det scenariot; av två skäl – det är svårt att se att Orban och CULT ska kunna vara överens om en ungrare som skulle kunna inneha medborgarportföljen och det skulle utveckla sig till en segdragen maktkamp utan vinnare. Det andra skälet är att tidsplanen skulle spricka rejält.

CULT-röstningen visade också att alliansen mellan S&D och EPP skakar (som bloggen noterat tidigare). För att få majoritet i CULT borde ett antal Socialdemokrater ha gått emot partilinjen eftersom EPP har 9 ledamöter och Socialdemokraterna 8. Tillsammans är det 17, EUbloggen har ännu inte sett närvarolistor och eftersom utskottet har fem fler ledamöter än som har deltagit i omröstningen så är slutsatsen sannolik och inte helt bekräftad ännu.

(PO)